Konstantno doseljavanje stanovništva u Pale

0

Pale su jedna od rijetkih opština koja bilježi stalan rast stanovništva. Pale su trenutno 5. opština u Republici Srpskoj po broju stanovnika koji se doseljvaju.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske u protekloj godini u Pale se doselilo 85 stanovnika. Ispred Pala je Banjaluka sa 1161 novih stanovnika, Bijeljina sa 772, Laktaši sa 263 i Istočna Ilidža sa 106. Iza Pala su Petrovac 76 i Doboj 57.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, najnegativniji trend u migracionim kretanjima u Srpskoj u 2010. godini zabilježen je u Kneževu odakle je otišlo 155 stanovnika, a slijede Zvornik sa 121, Vlasenica 119, Mrkonjić Grad 98 i Čelinac 90.


Prema podacima Zavoda za statistiku RS, Pale imaju negativan prirodni priraštaj u protreklih pet godina. U 2010. godini u Palama je rođeno 168 beba, a umrlo je 254 ljudi.


Imajući u vidu veliki broj mladih ljudi koji studira i radi u Palama, jasno je da imamo najvažniji resurs. Red je da počnemo razmišljati o ekonomiji i zapošljavanju, kako bi Pale izrasle u pravi centar Istočnog dijela Republike Srpske.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments