Konkurs za Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Povodom Međunarodnog dana pismenosti, „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva raspisao je konkurs za Međunarodni festival poezije za djecu i mlade koji će biti otvoren do 31. oktobra.

Festival će biti održan u Istočnom Sarajevu od 13. do 15. decembra pod motom „Tražim pomilovanje“ i posvećen srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

„Forum teatar“ već 17 godina daje poseban doprinos umjetničkom opismenjavanju mladih i promovisanju pisane riječi kroz konkurs i programske aktivnosti Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade.

Konkurs za mlade pjesnike od 18 do 30 godina za najbolje tri pjesme je tematski, inspirisan ciklusom pjesama „Tražim pomilovanje“ Desanke Maksimović, rečeno je Srni u „Forum teatru“.

Najbolji autor biće nagrađen plaketom „Pjesničko uzdarje Radoslavnica“, a prisustvovaće uručenju na svečanoj akademiji i otvoriće manifestaciju.

Zainteresovani autori treba da pošalju tri pjesme na adresu „Forum teatra“. Radovi se potpisuju šifrom, a rješenje šifre sa kontakt podacima dostavlja se uz pjesme u posebnoj, zatvorenoj koverti.

Učenici od prvog do devetog razreda osnovne škole i srednjoškolci pisaće na slobodnu temu. Na konkursu mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola i članovi književnih klubova.

Autori su dužni da pošalju tri pjesme sa imenom i prezimenom, nazivom škole, kontakt telefonom i mejl adresom.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić ističe da je ovo jedinstvena manifestacija za djecu na prostoru Republike Srpske koja se održava s ciljem da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije i mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu.

Prema njegovim riječima, svojim konceptom, kvalitetom i kontinuitetom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za djecu.

U okviru festivala, ističe on, odvijaju se brojne aktivnosti da bi se djeci približili različiti elementi poezije i kulture pisane riječi: kreativne radionice za djecu, izložbe – vizuelizacija slike, recitovanje sopstvene poezije na javnim nastupima, što znatno doprinosi tome da se poezija učini dostupnijom najmlađoj publici.

U okviru Festivala biće realizovano pet programskih cjelina posvećenih Desanki Maksimović.

„Pjesme za djecu imaju najtrajniju vrijednost, ne po umjetničkoj, već etičkoj vrijednosti. Time je Desanka Maksimović postala rodonačelnik pjesništva za djecu u srpskoj poeziji i značajan predstavnik ove lirske vrste“, kaže Mitrić.

On dodaje da je značajan programski segment festivala živa pjesnička riječ i susret sa velikanima dječije poezije koji će i ove godine uveličati festival.

Mitrić je najavio da je u okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano izdavanje audio-knjige nagrađenih mladih pjesnika na konkursima 15. i 16. festivala poezije.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare