Концертом затворена манифестација „Дани Војина Комадине“

0

Манифестација „Дани Војина Комадине“ затворена је вечерас концертом његових д‌јела које су извели солисти и камерни ансамбли из Србије у сали Музичке академије у Источном Сарајеву.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа рекла је да је општи закључак да је овогодишњом манфестацијом начињен крупан корак напријед у односу на раније, који карактерише висок ниво спремности оних који су наступили, укључујући и студенте Музичке академије, те ученике средњих музичких школа.

„Имали смо срећу да угостимо д‌јецу која свирају на врло озбиљном нивоу. Та размјена енергије између младих из пет различитих школа била је нешто несвакидашње“, оцијенила је Жужа.

Она је изразила задовољство што је на вечерашњем концерту са групом врсних умјетника из Србије наступио и Војинов син Зоран Комадина, изводећи д‌јела која се нису јако дуго чула или нису изведена никада, што је и тонски забиљежено.

Она је навела да је студентска сесија у оквиру петог Научног скупа „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ била више него инспиративна, напомињући да су студентски радови били на изузетно високом нивоу.

„Ове године, за разлику од претходних, представили су се и са бројним сопственим композицијама у извођењу колега са музичке академије, што нас је подстакло да дођемо на идеју да један такав концерт испланирамо и уприличимо већ наредне године јер оно што су показали ове године потпуно оправдава очекивање“, рекла је Жужа.

Декан Одсјека за музичку умјетност Филолошко-умјетничког факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Комадина изразио је задовољство што су вечерас у Источном Сарајеву изведена д‌јела његовог оца за које не зна да ли су икада изведена.

„Можда јесу, али нема снимака и нема их у попису извођења. Једно од тих д‌јела се налази на попису његових. Знао сам да постоје, али сам их сада `ископао` из неког рукописа који је био скоро завршен, па је могло да се мање-више реконструише до краја. Са те стране је мени узбудљив тренутак што се то за шта смо мислили да је нестало, могло чути вечерас“, рекао је Комадина.

Он је напоменуо да је једно од д‌јела које је изведено и ученички рад, који у озбиљно доброј интерпретацији поприма димензије д‌јела које Војин Комадина не би оставио „са стране“, јер вриједи да се чује.

„Ту је и микро-опера за коју постоји снимак, али мислим да није извођена. Снимљено је прије више од 50 година, тако да је сасвим сигурно нико од нас заправо раније није чуо. Ту је Гудачки квартет који је релативно познат јер је остало забиљежено да је извођен на Бијеналу у Загребу“, рекао је Комадина.

На концерту у Источном Сарајеву је „оживљена“ и једна нумера из представе рађене шездесетих година прошлог вијека за представу у Тузли.

„Тада је изведена представа у Тузли и то је остало. Приказали смо једним дијелом шта је он све радио од сценских музика које су делимично запамћене“, додао је Комадина.

Војин Комадина рођен је 8. новембра 1933. године у Карловцу, а рано д‌јетињство је провео у Црној Гори /Бар, Котор/, БиХ /Бихаћ/ и Србији /Сремска Каменица/, гд‌је је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настанила у Београду, који постаје њихова трајнија дестинација.

Комадина је био дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања. Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare