Koncert kulturno-umjetničkih društava iz Istočnog Sarajeva i Niša

0

ISTOČNA ILIDŽA – U okviru projekta Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ i Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije, na šetalištu „Dr Miodrag Lazić“ sinoć je održan koncert kulturno-umjetničkih društava /KUD/ iz Istočne Ilidže i Niša radi upoznavanja i zbližavanja djece iz Srbije i Republike Srpske.

Publici u Istočnoj Ilidži su se predstavila kulturno-umjetnička društva „Abrašević“ iz Niša, „Boško Vujadin“ i „Bratstvo“ iz Istočne Ilidže, Etno-grupa „Crven cvijet“, guslar Đorđe Nikolić, a veče je stihovima dodatno uveličao književnik Saša Nikolić.

Bojan Ignjatović iz KUD-a „Abrašević“ iz Niša izrazio je zadovoljstvo što se prvi put predstavljaju publici u Istočnom Sarajevu.

„Prelijepo su nas primili, a predstavili smo naše igre – prvi splet iz niškog kraja, vlaške igre i igre iz Vladičinog Hana“, rekao je Ignjatović.

On je dodao da ovaj koncert predstavlja početak saradnje sa školama i KUD-ovima u Istočnom Sarajevu, što je i poenta projekta „Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave“.

Predsjednik KUD-a „Bratstvo“ Biljana Ristić izrazila je zadovoljstvo što su uspostavili saradnju sa KUD „Abrašević“ iz Niša i dodala da kultura nema granica i da se tradicija srpskog naroda mora širiti.

Ona je rekla da su se članovi ovog društva prije samo nekoliko časova vratili sa Međunarodnog festivala kulturno-umjetničkih društava Ohrid, na kojem su učestvovala 22 KUD-a.

„Uvijek ističem da smo mi u Istočnom Sarajevu jako dobri domaćini i svaki put kad otpočnemo saradnju, prijatelji nam se žele vratiti i učestvovati na zajedničkim manifestacijama“, dodala je ona.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac i predsjednik Skupštine Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije Svetomir Uskoković, koji su i organizatori koncerta, ukazali su da je sa jučerašnjim danom započela i manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“ kojom se obilježava odbrana Vojkovića, Grlice i Krupca u proteklom ratu.

„Ponosan sam što su nam došla naša braća iz Srbije, djeca iz Niša. Gosti su obišli i spomenik u krugu Osnovne škole `Sveti Sava` posvećen ubijenoj djeci tokom proteklog rata. Bili su i u našoj kapeli u Vojkovićima. Cilj nam je da se ta djeca iz Srbije spoje sa našom ovdje i da obiđu stratiša i da im obezbijedimo istorijske časove da ne slušaju kako smo nekakvi zločinci nego da znaju da smo branili svoje“, rekao je Šehovac.

Uskoković je izrazio zadovoljstvo što je u sklopu projekta „Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave“ organizovan koncert sa KUD-om „Abrašević“ iz Niša i zahvalio „Ilidžanskom borcu“ i vlastima u opštini Istočna Ilidža i Gradu Istočno Sarajevo na toplom prijemu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju su uspostavili Opštinska boračka organizacija „Ilidžanski borac“ i Udruženje veterana iz Niša, koje je rezultiralo zajedničkim koncertom KUD-a „Abrašević“ sa društvima iz Istočne Ilidže.

„Već 8. avgusta će delegacija opštine Istična Ilidža biti u Nišu kao gosti opštine Pantelej i Udruženja veterana, tako da ćemo nastaviti saradnju, a dodatna simbolika večerašnjeg koncerata jeste što se održava na šetalištu `Dr Miodrag Lazić`, čovjeka koji je dao veliki doprinos za opstanak srpske Ilidže i svojim angažmanom spasio mnoge živote“, dodao je načelnik Božović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare