Kompanija dobila pozitivno mišljenje nezavisnog revizora

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika dobila je pozitivno mišljenje nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2016. godini, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću ove kompanije.


Direktor Sektora za ekonomiku i finansije Vladimir Krstić kaže da „Alumina“ treću godinu zaredom dobija pozitivno mišljenje nezavisnog revizora na svoje poslovne izvještaje.

„Juče smo dobili Nacrt izvještaja nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijske izvještaje `Alumine` za 2016. godinu. Pozitivno mišljenje revizora, u uslovima neriješenog statusa i kompleksnih odnosa, dokazuje da su sve službe i sektori koji su bili odgovorni u preduzeću, od proizvodnje do zajedničkih službi, uradile svoj zadatak u skladu sa zakonom i međunarodnim računovodstvenim standardima na najvišem nivou“, ističe Krstić.

On dodaje da to potvrđuje dobru organizovanost, tačnost i stručnost službi u okviru kompanije „Alumina“.

Prema njegovim riječima, nezavisni revizor nije uočio nikakve nepravilnosti, koje bi zahtijevale kvalifikacije na finansijske izvještaje, što znači da je poslovanje „Alumine“, u svim materijalno značajnim stavkama, u skladu sa zakonom, standardima i računovodstvenim pravilima.

„Finansijski izvještaji `Alumine` prikazuju istinito i objektivno stanje imovine, kapitala i obaveza preduzeća sa stanjem 31. decembar 2016. godine, kao i rezultat poslovanja i tokove gotovine za proteklu godinu, a u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji Republike Srpske“, navodi se u Nacrtu izvještaja nezavisnog revizora.

Krstić kaže da je za „Aluminu“, koja je jedan od najvećih izvoznika u Republici Srpskoj i BiH i ima značajne internacionalne ugovore, veoma bitno mišljenje nezavisnog revizora.

„S obzirom na okolnosti u proteklom periodu i situaciju izazvanu blokadom računa, imamo poljuljano povjerenje kod banaka i dobavljača. Pozitivno mišljenje ovlašćenog revizora je dobar signal bankama, dobar znak povjeriocima i poslovnim partnerima, kao i svima koji žele da posluju sa `Aluminom`, da kompanija i pored iskušenja kroz koja prolazi, ima jasnu viziju, organizaciju i rezultate koji su potvrđeni od nezavisnog revizora“, naglašava Krstić.

On ističe da je „Alumina“ kredibilan partner i kompanija koja ima svoje poslovne ciljeve, dobru organizaciju i ljudske potencijale, da i u ovakvom ambijentu uspijeva da pozitivno posluje.

Krstić naglašava da je „Alumina“ poslovnu 2016. godinu završila s neto dobiti prije oporezivanja od 12,4 miliona KM.

„Nakon obračunatih obaveza za porez na dobit od 1,5 miliona KM, neto dobit poslije oporezivanja iznosila je 10,9 miliona KM“, kaže Krstić i dodaje da „Alumina“ već četvrtu godinu pozitivno posluje.

Prema njegovim riječima, ostvarenim profitom dodatno se povećava vrijednost preduzeća, što je bitno za povjerioce, koji imaju priznata potraživanja kod stečajnog dužnika, Fabrike glinice „Birač“.

Dobit koja je ostvarena u 2016. godini, biće raspoređena na „pokrivanje“ gubitka, akumuliranog u periodu prije stečaja u matičnom preduzeću Fabrici glinice „Birač“, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare