Komercijalizovano devet novih vrsta visokoprofitabilnih zeolita

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika je, zahvaljujući investicionim ulaganjima, uspjela osvojiti i komercijalizovati devet novih vrsta visokoprofitabilnih zeolita sa očekivanom prodajom od 43.250 tona u ovoj godini, potvrdio je direktor Sektora „Alusil“ u ovoj kompaniji Milan Milić.

On je istakao da je u Sektor „Alusil“ u posljednjih deset godina uloženo više miliona KM, te da je zeolit sa oznakom kompanije „Alumina“ prisutan na tržištu više od 20 zemalja na pet kontinenata.

„Proizvod zeolit, koji ima primjenu u raznim industrijama i po kome je ova fabrika postala prepoznatljiva na poslovnoj mapi, našao je svoje kupce na tržištu Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Kine“, rekao je Milić.

On je naglasio da je, osim deterdžentskog zeolita koji se u zvorničkoj fabrici proizvodi skoro 40 godina, u zadnjih nekoliko godina osvojena proizvodnja više novih vrsta zeolita koji svoju primjenu imaju u oblasti proizvodnje molekulskih sita.

„Menadžment kompanije prepoznao je da je ova sfera proizvodnje jedna od sigurnijih trasa za budućnost fabrike, jer u alumosilikatnoj oblasti postoji mogućnost velikog spektra proizvoda“, kaže Milić.

On navodi da su za relativno kratak period, zahvaljujući znanju i pameti vlastitog kadra, uz svesrdnu podršku rukovodstva kompanije, te saradnju sa poznatim i renomiranim poslovnim partnerima, došli do reprezentativne palete proizvoda sa tendencijom daljeg razvoja.

Milić je naglasio da je kompanija „Alumina“ među vodećim proizvođačima zeolita u Evropi, a da bi osvojili toliki broj kupaca, osim konkurentske cijene, važan element je i kvalitet zeolita sa kojim su se nametnuli na inostranom tržištu.

„U 2020. godini nismo imali ni jednu reklamaciju, što je i najbolja potvrda kvaliteta naših proizvoda. Uz to, poslovni svijet dosta pažnje posvećuje ekologiji, a zeolit iz `Alumine` je potpuno ekološki čist proizvod“, rekao je direktor „Alusila“.

Podsjećajući da je kompanija „Alumina“ u 2017. godini izgradila pogon za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita, Milić je rekao da je u početku bilo određenih teškoća, ali da je, uz veliko razumijevanje menadžmenta „Alumine“ i uz pomoć stručnih i tehničkih službi, osvojen i dobar kvalitet i kapacitet ovih proizvoda.

Milić je dodao da je projektovani kapacitet proizvodnje silika gela 800 tona godišnje i naglasio da je kompanija u posljednja tri mjeseca uspjela izaći na projektovani kapacitet na mjesečnom nivou, dok će ukupna prodaja u tekućoj godini biti oko 560 tona.

Prema njegovim riječima, sa razvojem novih proizvoda nametnula se potreba i za proširenjem kapaciteta u proizvodnji više vrsta, odnosno tipova vodenog stakla.

„Zahvaljujući sektoru marketinga i službi prodaje, uspjeli smo povećati prodaju za 4.000 tona godišnje, dok se posljednjih godina u Sektoru `Alusila`, podjednakim intenzitetom, odvijaju i investicione aktivnosti“, rekao je Milić.

On je naglasio da je i dalje neophodno kontinuirano praćenje i prilagođavanje potrebama tržišta, kao i rad na dizajnu i kvalitetu novih proizvoda kako bi se sačuvao postojeći trend i odgovorilo zahtjevima kupaca, saopštila je danas Služba odnosa s javnošću ove kompanije.

„Potvrda da smo u ovoj teškoj poslovnoj godini, dodatno pogođenoj pandemijom virusa korona, uspjeli zadržati stare i osvojiti nove kupce, govori u prilog tome da kompanija `Alumina` ima vlastite proizvode svjetskog kvaliteta“, rekao je Milić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare