Kome se RTRS dodvoravao antisrpskim filmom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Emitovanje antisrpskog filma „Pucanj u srce“ na Radio-televiziji Republike Srpske naišlo je i na burna negodovanja boraca RS, što je u intervjuu za „Fokus“ potvrdio i Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS.

– Mislim da su borci sarajevskoromanijskog regiona apsolutno u pravu, jer je i više nego očigledno da se radnja filma dešava u njihovom neposrednom susjedstvu i logično je da bi to trebalo da asocira i usmjeri javnost na taj dio pripadnika Vojske RS. Zato su reagovanja sarajevskoromanijskog regiona i boračkih organizacija opravdana i u tome imaju našu apsolutnu podršku. To što se desilo nije smjelo nikako da se desi – istakao je Ćurguz.

FOKUS: Smatrate li da je emitovanje filma „Pucanj u srce“ bilo izrežirano od strane pojedinaca javnog servisa?

ĆURGUZ: Ono što je sigurno i što s odgovornošću možemo tvrditi jeste da to što se desilo nikako nije slučajno već izrežirano, a mjere koje su se u međuvremenu desile, odnosno potezi koji su se nakon reagovanja dogodili u RTRS od strane odgovornog urednika za nas nisu adekvatne posljedicama i onim što je izazvalo prikazivanje tog filma.

FOKUS: Urednik filmskog programa podnio je ostavku. Da li po vašem mišljenju ostavku treba podnijeti i generalni direktor RTRS?

ĆURGUZ: Svjedoci smo da bošnjački narod prikazuje kao žrtve naročito bošnjački narod u Sarajevu, sa crvenim stolicama, asocirajući na broj žrtava i onda se desi da Srpska televizija prikaže film s takvim sadržajem. Zar to može biti slučajno? Za mene to ne može biti slučajno i zato sam obavio razgovor sa generalnim direktorom RTRS, Draganom Davidovićem, i jasno sam mu dao do znanja da smatram da to nije slučajno. Činjenica je i da su pojedinci napravili i prave neoprostive greške. Da li je riječ o dodvoravačkoj politici da bi se sačuvale pozicije, ne znam, ali sasvim ćemo sigurno izaći sa svojom opservacijom dešavanja i stavom Predsjedništva BORS na sjednici 26. aprila i javnost informisati o naših stavovima po tom pitanju. Nije adekvatna ostavka samo urednika filmskog programa, jer je to samo ublažavanje situacije. Smatramo da tu ima i onih koji nose više odgovornosti. Postavlja se pitanje otkuda uopšte takav film u kontingentu toliko filmova. Otkud da se pojavi u programskoj šemi a da ga neko nije pogledao i dao svoj sud bar u tehničkom smislu ako ne u sadržajnom i mislim da je to veći problem nego što se pokušava prezentovati od strane pojedinaca u RTRS. Tražićemo odgovornost za to.

FOKUS: Šta očekujete od Zakona o pravima boraca i koliko ste zadovoljni njegovim donošenjem?

ĆURGUZ: Ovaj zakon smatramo kao privremeno rješenje koje obezbjeđuje samo djelimično popravljanje stanja u smislu posljedica koje je proizvela primjena zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. U tom kontekstu smo s Vladom RS napravili sporazum, koji je direktno uslovio potrebu intervencije u Zakonu o pravima boraca, u dijelu koji govori o mjesečnom boračkom dodatku odnosno, ko stiče pravo na mjesečni borački dodatak.

FOKUS: Šta bi boračkoj populaciji konkretno trebalo da donese sporazum s Vladom?

ĆURGUZ: S obzirom na to da dio ljudi koji je koristio pravo o PIO nije obuhvaćen rješenjem u novom zakonu, u smislu godina starosti, a ostali su bez dijela primanja, s Vladom smo napravili sporazum da se obezbijede dodatna sredstva kojima bi se anulirale ili djelimično ublažile te razlike kako ne bi bila u potpunosti dovedena u pitanje egzistencija tih porodica. Za to je bila potrebna ova vrsta intervencije u Zakonu o pravima boraca koja obezbjeđuje samo legalnost primjene sporazuma i obezbjeđuje da se to desi u sljedećem obračunu mjesečnih primanja.

FOKUS: Koje su to grupacije koje su oštećene primjenom Zakona o penziono-invalidskom osiguranju i kako će novac biti raspoređen?

ĆURGUZ: Grupacije koje su direktno oštećene primjenom Zakona o PIO jesu, oblast starosne penzije, pravo demobilisanih boraca koji nemaju 60 godina života, i nisu stigli u zakon prava boraca u smislu korištenja prava na mjesečni borački dodatak. Pošto su bili korisnici prava iz penziono-invalidske oblasti, koristili su taj ratni dodatak u prethodnim primanjima, tako da smo insistirali da se tim ljudima obezbijedi korištenje prava na mjesečni borački dodatak, bez obzira što nemaju 60 godina života. Druga grupacija su invalidske penzije, dakle borci koji su otišli u invalidske penzije u redovnoj proceduri, koji su isto tako znatno oštećeni primjenom novog zakona i insistirali smo da se i tim korisnicima obezbijedi pravo na korištenje mjesečnog boračkog dodatka i naravno grupacija odnosno oblast naslijeđenih penzija iza umrlih boraca, tako da se to reguliše, ne kroz zakon o pravima boraca, već kao posebna uredba u Vladi RS koja bi bila u sferi socijalnih izdavajanja.

FOKUS: Možemo li očekivati energičniju reviziju invalidskih penzija?

ĆURGUZ: Iz nezadovoljstva smo zatražili ovu vrstu razumijevanja od strane Vlade i da nije bilo nezadovoljstva iskazanog na takav način ne bi bilo ni sporazuma kojim bismo obezbijedili dodatnih devet miliona maraka koji treba samo da ublaže ovu situaciju. Dakle, ovo je samo privremeno rješenje, jer se Vlada obavezala da će sprovesti energičnu reviziju invalidskih penzija i na osnovu naših saznanja treba zaviriti dublje u invalidsku oblast kako bi se ostvarile mnogo veće uštede nego što su trenutno zastupljene. Ako Vlada ima iskrenu namjeru da napravi reda u ovoj oblasti može ostvariti mnoge uštede i rasteretiti budžet.

(www.palelive.com / Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare