Kolumna: Uzavrele strasti lokalne politike

0

Ovim tekstom ću iznijeti lične stavove u pokušaju doprinosa smirivanju političkih strasti u Palama.

Ne sviđa mi se prilog koji je u emisiji „Pečat“ RTRS objavila dana 08.07.2010. godine, a kojim je široj javnosti predočeno da postoji anonimna krivična prijava protiv g. Slobodana Savića, našeg načelnika opštine. Ne sviđa mi se iz razloga što prilog služi u predizborne svrhe, a ne da bi navodi iz prijave bili objektivno istraženi od strane novinara. Dokaz je pojavljivanje u prilogu predsjednika opštinskog odbora samo jedne stranke (a ovakva praksa je prošle godine korištena na lokalnoj televiziji od strane drugih), i iznošenje nekih činjenica koje bi trebalo da potkrijepe anonimnu prijavu. Ovim je, uprkos negiranjima, donekle jasno ko može da stoji iza prijave.

Sa druge strane ne sviđa mi se što g. Savić ne želi da komentariše navode iz prijave sa obrazloženjem što je anonimna. Zakon dozvoljava mogućnost dostavljanja anonimnih krivičnih prijava i istražni organi su dužni da ih jednako tretiraju kao i ostale. Po meni, g. Savić bi trebao da iznese svoje argumente koji će da ponište navode iz anonimne prijave, jer će na taj način građanima Pala i široj javnosti pokazati da s pravom obavlja izabranu dužnost, i štiti svoju ličnu kao i čast funkcije koju obavlja. Jer ćutanjem ostavlja otvorena vrata za različite zloupotrebe. Nakon objavljivanja priloga načelnik bi morao da se obrati svojim građanima.

U jednom od svojih komentara na sajtu „palelive” sam pozvao sve u Palama, koji na bilo koji način mogu uticati na formiranje javnih stavova, da ovaj događaj ne bude povod za dalje produbljivanje jaza između pozicije i opozicije, a koji je više nego evidentan u političkom životu Pala. Ako se to desi posljedice takvog ponašanja mogu biti u najmanju ruku neprijatne, jer smo svi svjesni da će predstojeća predizborna kampanja sigurno biti mnogo prljava. Pale još uvijek imaju svoje šanse, ali za njihovo iskorištenje bitna je i dobra politička klima na lokalnom nivou. Pod uslovom da kod većine postoji dobra volja za tako nešto.

Radosav Živković-Žika

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare