Kolumna: Prevara na internetu i vaš novac…

0

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije je prošle godine pokrenulo program pod nazivom „Klikni bezbedno“ kako bi poboljšalo bezbjednost djece na internetu, ali i odraslih. Inicijativu su podržale velike kompanije kao to su Telekom Srbija, Telenor i Vip, ali i velike medijske kuće koje su na svakom koraku ispromovisale inicijativu. Akcija je bila neminovna s obzirom na veliki i ubrzan rast informacionog društva Srbije i bilo je logično da se društvo bar u nekom obimu usmjeri i osigura.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i Makeodinije, Republika Srpska do sada nije imala bitne i značajne akcije u ovoj oblasti koju pokriva Ministarstvo nauke i tehnologije.

U redovima ispod ću se u kratkim crtama osvrnuti na velike greške koje prave naši korisnici u posljednje vrijeme.

„Nigerijska prevara“ u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj je u proteklih nekoliko dana nekoliko osoba „nasjelo“ na takozvanu „nigerijsku prevaru“, koja im je iz džepa izbila nekoliko hiljada KM. O čemu se radi? Sigurno ste do sada bar jednom vidjeli u svom inboxu ili na nekoj internet stranici da ste osvojili novac na nekoj nagradnoj igri na kojoj niste učestvovali ili ste nagrađeni kao milioniti posjetilac? Ako bi se upustili u sljedeći korak vidjeli bi da je potrebno uplatiti određenu sumu novca kako bi se transakcija izvršila ili bi trebali obaviti određen poziv koji bi Vam sa telefonskog računa skinuo veliki dio mjesečnih prihoda.

U 99,99% slučajeva ovakvih obavještenja i reklama radi se o prevari ili možda malo blaže – pomoći pokretaču akcije da dođe do određenog cilja. Malo je onih koji su na internetu zaista nešto poklonili ili nekoga nagradili i niko nije nagrađen, a da se pri tom nije prijavio na nagradnu igru i u debeloj proceduri u svojoj glavi urezao imena sponzora nagradne igre.

MUP Srbije nedavno je saopštio da su žrtve „nigerijske prevare“ u Srbiji do sada prevarantima na internetu uplatile nekoliko stotina hiljada evra. Naziv „nigerijska prevara“ je tu prije svega iz razloga što su prevare iz te zemlje najučestalije, ali bilo je slučajeva kada su naš mail zatrpavale prevare iz Izraela, Meksika i SAD.

Krađa PIN broja kreditnih ili debitnih kartica

Kod nas još uvjek ne toliko zastupljena, ali u razvoju krađa kreditnih kartica, je u svijetu svoju popularnost doživjela prije nekih desetak godina. Banke i institucije u razvijenim zemljama su pronašle način da se obezbjede i edukuju svoje korisnike u velikom procentu.

Kreditnu karticu je svakako moguće falsifikovati kao i novac i sve što je porebno jeste saznati vaš PIN broj kako bi sa bilo kog „bankomata“ Vaš novac bio ukraden. Lopovi se često koriste malim kamericama koje postavljaju na bankomate i snimaju vaše transakcije, iz tog razloga pokrite rukom vaše tipkanje po tastaturi prilikom preuzimanja novca sa bankomata.

Međutim, najčešći način krađe i najveća opasnost prijeti sa interneta, gdje su prevare mnogo lakše. Ponekad lopovi kopiraju web sajtove vaše banke ili sajtove koji se bave online prodajom, a na kojima ste vi ostavili vaše podatke. Nakon kopiranja stranica, šalju vam e-mailove da se prijavite i pogledate vaše stanje na računu, na izmjenjenim linkovima. Npr ako je adresa vaše stranice www.mojabanka.com, oni će takvu stranicu hostovati na adresu npd s1mojabanka.com ili npr. mojabankaa.com. Budite oprezni kada je riječ o vašim karticama.

Facebook – krađa profila

Korisnici imaju jednostavne passworde koji štite pristup njihovom profilu i koje je lako pogoditi. Ne koristite isti password kao za e-mail ili profile na drugim sajtovima. Cilj krađe facebook profila je osveta ili zarada. Bilo je slučajeva da napadači traže novac kako bi Vam vratili profil, a često u vašem inboxu mogu naći neke bitne informacije.

Facebook – spam

U Vaš inbox na Facebook profilu često stužu poruke koje navode da će Facebook biti ugašen ako ne pošaljete poruke prijateljima? Ovo je čist primjer da je ljudima ponekad dosadno i na ovakve poruke se nemojte obazirati. Za sada Facebook zarađuje mnogo novca i nije mu u interesu da se ugasi.

U vaš inbox stižu poruke da se učlanite i registrujete na navedenu stranicu, otvorite i prijavite svoju adresu stanovanja, broj kreditne kartice ili slično? Budite obazrivi kada su ovakve poruke u pitanju, možda je riječ o kvalitetnim preporukama, a možda je u pitanju prevara koja vodi krađi profila ili novca sa kreditne ili debitne kartice.

Za kraj ovog kratkog osvrta bih vas savjetovao da vaše računare držite sigurne instalacijom i održavanjem antivirusnog i spyware sistema koji takođe igra veliku ulogu u vašoj sigurnosti. Budite obazrivi i savjesni.

Stanišić Vladimir
(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare