Kod cvjetanja medonosnog bilja bitna četiri faktora

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večeras održano predavanje o temi “Pčelinja paša” u okviru škole za pčelare početnike na kojoj je istaknuto da su kod cvjetanja medonosnog bilja bitni vlažnost vazduha i zemljišta, strujanje vazduha, toplota i uticaj svjetlosti.Profesor sa banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Goran Mirjanić rekao je tokom predavanja da u dobrim okolnostima paše pčela leti do tri kilometra, a da bi bilo idealno kada bi medonosna paša bila u radijusu od 400 metara.

“U ljetno doba, kada je tiha medonosna paša sa unosom meda manjim od jednog kilograma, pčela može da leti i do 15 kilometara u potrazi za pašom”, dodao je Mirjanić.

On je naveo da se pčelinja paša dijeli na ranu proljetnu, voćnu pašu i glavnu pašu.

“Ranu proljetnu pašu čine visibaba, lijeska, dren, joha, vrbe, šafran i druge biljke koje prve cvjetaju i maksimalno daju polen koji služi za razvoj pčelinjeg legla”, dodao je Mirjanić.

On je napomenuo da je za voćnu pašu bitno da cvjetaju koštičave voćne vrste – kajsija, džanarika, trešnja, jer se tada forsira izgradnja voska, te da se najkvalitetnije saće gradi u voćnoj paši kada se mijenja i struktura pčela.

Prema njegovim riječima, voćni med je najkvalitetniji med za zimovanje pčela.

Organiztor škole za pčelare početnike, koja traje osam dana, je Udruženje pčelara “Glasinac” sa Sokoca u saradnji sa Pčelarskim savezom Republike Srpske, a glavni finansijer je Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments