Književno veče „Sjećanje na Desanku“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je održano književno veče „Sjećanje na Desanku“ povodom 20 godina od smrti srpske pjesnikinje, romansijera, i pisca za djecu Desanke Maksimović.

Na skupu koji je organizovao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva pjesnikinja Dara Sekulić rekla je da Desanku pamti kao beskrajno skromnog i milog čovjeka, te kao književnicu uvijek spremnu da pruža podršku mladim piscima.

„Za mene Desanka Maksimović nije nikada otišla. Bila je veliki čovjek, a ne samo veliki pjesnik, i imala je veliku dušu. Nije bila zavidna nego daleko ispred svih nas i iznad svih nas pjesnika“, naglasila je Sekulićeva.

Profesor Filozofskog fakulteta Saša Knežević rekao je da je Desanka Makimović jedan od osnivača „ženskog pisma“ u najpozitivnijem smislu.

„Da ne postoje veliki pjesnici mi ne bismo mogli da vidimo koliko smo mali. Niti jedan veliki pjesnik nije postao veliki time što je imao svijest o sebi. Mi moramo gajiti kult velikih pjesnika jer smo mali narod koji ima malo velikih pjesnika“, rekao je Knežević.

Književno veče otvorio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike Rade Ristović koji je izrazio zadoljostvo što je Zavod organizovao veče posvećeno najvećem srpskom književniku 20. vijeka.

Stihove Desanke Maksimović govorili su učenici Gimnazije i Srednje stručne škole Istočna Ilidža, a zvukovima na gitari pratio ih je Dušan Erak sa Muzičke akademije Istočno Sarajevo.

Na književnoj večeri predstavljen je roman „Gospođica Desanka“ autora Milovana Vitezovića.

Desanka Maksimović preminula je na današnji dan prije 20 godina. Bila je pjesnikinja, romansijer, pisac za djecu, profesorica književnosti, te član Srpske akademije nauka i umetnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare