Knjiga „Komandant“ proizašla iz naučnog rada

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Knjiga „Komandant“, istoričara Bojana Dimitrijevića, otvara mogućnost mlađim generacijama da u novom istorijskom kontekstu, zasnovanom na istini i pravdi, sagledaju vojničku karijeru nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generala Ratka Mladića, izjavila je narodni poslanik Srpske Danijela Mrda.

Ona je na večerašnjoj promociji u prepunom Amfiteatru Parka „Gavrilo Princip“ u Istočnom Novom Sarajevu rekla da je za mlađi naraštaj jako važno da ovakva istorijska knjiga otvara nove perspektive naučnim radnicima i istraživačima da demistifikuju Republiku Srpsku kao „zločinačku tvorevinu“, kako je to međunarodna zajednica i veliki dio svjetskih medija plasirao.

„Sa naučnog aspekta, knjigu možemo kvalifikovati kao izuzetnu zbirku sistematično skupljenih istorijskih podataka, dokumentovanih arhivskih podataka vezano za događanja u proteklom ratu. Ono što je autor knjige uspio jeste da demistifikuje lik generala Mladića“, istkala je Mrda.

Ona je izrazila zadvoljstvo što je večeras knjiga promovisana u Istočnom Sarajevu, gradu koji je emotivno i geografski vezan za generala Mladića, čiji su građani mogli da čuju priču o nekadašnjem komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske iz drugačije istorijske retrospektive.

„Kako je sam autor rekao, priču o generalu Mladiću su upotpunili svi oni koji su imali učešća u proteklom ratu, kako na političkoj, tako i vojnoj sceni. Moramo priznati, kada zatvorimo koricu knjige, ostaje utisak gorčine i moguće je izvesti zaključak da je generala izdala politika“, zaključila je Mrda.

Darko Mladić, sin srpskog generala, rekao je novinarima da je „Komandant“ prva knjiga koja je proizašla iz naučnog rada, koji je jako dugo i temeljno rađen.

„Svi koji budu pročitali biće u prilici da vide koliko je autor sa velikom preciznošću obradio ogroman broj pitanja koja su važna za istoriju našeg rata. Mislim da je ovaj pravac najbolji i moramo da se naukom i istinom branimo protiv svih napada na Republiku Srpsku“, poručio je Darko Mladić.

On je dodao da je autor za taj zadatak, kao dobar istoričar, iskoristio metodologiju koju nauka predviđa.

„Prije nego što je počeo pisati knjigu rekao sam mu, iako se nismo poznavali, da koristi metodologije i šta god da nauka kaže kao zaljkučak da nemam ništa protiv. Ispostavilo se da je to dobro i pozivam ostale ljude od struke da se ovim pitanjem bave što više, jer inače ostavljamo prostor za naše neprijatelje da svoje propagandne laži iz rata plasiraju kao istinu“, rekao je sin generala Mladića.

On je dodao da nastojanje da se na vidjelo iznese istina predstava dug prema poginulim borcima ali i djeci koja dolaze i trebaju da sačuvaju Republiku Srpsku.

Ratni komandant Specijalne elitne jedinice VRS „Vukovi sa Drine“ Milan Jolović poručio je da knjigu „Komandant“ treba da pročitaju svi, jer je riječ o istorijskom dokumentu, kojim se skida osjećaj odgovornosti koji se nameće srpskog narodu.

„Opisana je tragična sudbina našeg generala i njegove porodice, te njegovo žrtvovanje tokom rata radi zaštite srpskog naroda. Iz knjige vidimo da je general bio žrtva, emotivan, osjetljiv za svoje saborce i istovremeno bespoštedan prema sebi i svojoj porodici“, rekao je Jolović.

Autor knjige „Komandant“ Bojan Dimitrijević zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao promociji ali je prisutnim pročitano pismo u kojem ističe da je Mladićeva biografija pokušaj da se generalov životni i ratni put hronološki zaokruži na širokoj bazi konsultovanih izvora i ponudi javnosti kao svojevrstan presjek saznanja o čovjeku koji i dalje privlači pažnju na bivšem jugoslovenskom prostoru.

Dimitrijević je naučni savjetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i do sada je objavio oko 60 autorskih monografija i drugih izdanja

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare