Kisić: Traži se još 1.670 pripadnika VRS i civila

0

ZVORNIK – Republika Srpska traga za još 1.670 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koji su nestali u proteklom ratu, rekao je potpredsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Niko Kisić.
Kisić je na obilježavanju 18 godina od osnivanja Gradske organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik istakao da Republička organizacija nije zadovoljna dosadašnjim radom Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštva BiH.

„Uvijek potenciramo ovo pitanje jer je jednostavno neshvatljivo da ratni zločini koji su se dogodili nad srpskim narodom godinama `stoje` negdje u fiokama, dok se istovremeno za najmanji prekršaj pripadnici i starješine Vojske Republike Srpske osuđuju na drastične zatvorske kazne“, rekao je Kisić.

On je podsjetio da je u Sarajevu nestalo oko 6.000 Srba za koje niko nije odgovarao, te da je rad komisija, koje su bile formirane da ispitaju „sarajevski nestanak Srba i ostalih“, zaustavljen pod političkim pritiskom.

Kisić kaže da će se i dalje insistirati na tome da bude formirana komisija za Sarajevo da bi se utvrdili zločini nad srpskim narodom.

Ovom pitanju se i u narednom periodu mora posvetiti dužna pažnja da bi se pronašli saborci i civili koji su nestali u proteklom ratu, rekao je Kisić.

On je nezadovoljan dosadašnjom identifikacijom poginulih boraca kao i izmještanjem masovnih grobnica u Federaciji BiH na nepoznate lokacije da bi se minimizirali zločini nad nestalim srpskim boracima i civilima.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se još traga za 30 civila i 24 pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja Zvornika.

I Marković ističe nezadovoljstvo radom Instituta i Tužilaštva BiH.

„Na naš prigovor za jedan predmet, od Tužilaštva BiH dobili smo nedavno odgovor da je nekakva inspekcija izvršila uvid i da je sve u redu, da nema nikakvih propusta, dovoljno govori o radu ove institucije kojoj se više ne može vjerovati“, rekao je Marković.

Porodice i predstavnici Republičke i Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila položili su vijence na spomenik palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i posjetili Spomen-sobu u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare