Kisić: Srbi su narod koji se uvijek branio, nikada napadao

0

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Niko Kisić rekao je da Tužilaštvo i Sud BiH vrše opstrukcije u procesuiranju ratnih zločina koji su počinjeni nad srpskim civilima i vojnicima.

On je podsjetio da i pored svih audio i video-zapisa o zločinima nad Srbima niko od međunarodnih organizacija i faktora ne želi to da vidi.

Kisić je napomenuo da se na audio i video-zapisima iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, Tuzlanske kolone, slučaja Atifa Dudakovića, o muhadžedinima na Ozrenu i Gostovićima, u kampu gdje su odsijecali srpske glave, jasno i glasno vide naredbe i snimljena ubijanja.

„Oko 3.500 srpskih žrtava ima u Podrinju. To međunarodnu zajednicu ne interesuje već se samo poštuju bošnjačke žrtve u Potočarima. Prema nekim podacima kojim raspolažu međunarodne institucije i nevladine organizacije oko 2.500 Bošnjaka je poginulo, a svi ostali su poginuli u neposrednoj borbi sa srpskim snagama, srpskim vojnicima“, rekao je Kisić Srni nakon javne tribine održane juče na Palama.

On je naveo da mnoge bošnjačke nevladine organizacije, kao i mnoge međunarodne organizacije i politika žele da proglase Srbe kao genocidan narod, odnosno narod koji je izvršio zločin.

Kisić naglašava da su Srbi poznati kao druželjubiv narod koji nikada nije napadao već se uvijek branio, te da će to na kraju krajeva i dokazati u dogledno vrijeme.

On je podsjetio da se prvi stravični ratni zločin dogodio u Sijekovcu dolaskom hrvatskih regularnih snaga gdje je ubijeno, kako je rekao, „sve što se micalo“, a da niko nije osuđen niti procesuiran.

 

Do 2020. godine zaposliti svu djecu poginulih boraca

Cilj Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske je da do 2020. godine budu zaposlena sva djeca poginulih boraca sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, stambeno zbrinute porodice poginulih i nestalih, te posthumno odlikovani svi poginuli i nestali, rekao je zamjenik predsjednika ove organizacije Veljko Lazić.

„Utvrđeno je da je od 2011. godine sve veći broj djece poginulih boraca na evidenciji Zavoda nakon završetka školovanja. Odlučili smo da se Republička organizacija uključi u rješavanje problema njihovog zapošljavanja. Zadovoljni ćemo biti tek kada posao dobiju sva djeca poginulih boraca“, rekao je Lazić Srni.

On je, tokom javne tribine na Palama, rekao i da ova organizacija već nekoliko godina aktivno radi na zapošljavanju djece poginulih boraca, uz pomoć Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Prema njegovim riječima, postoje tri vida zapošljavanja u okviru Akcionog plana koji Zavod za zapošljavanje donosi za određenu godinu, a to su samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavca i odrađivanje pripravničkog staža.

Lazić je rekao da je Vlada Republike Srpske za četiri godine izdvojila oko osam miliona KM za zapošljavanje 869 djece poginulih boraca posredstvom Akcionog plana zapošljavanja.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, Lazić je naveo da je stambeno zbrinuto više od 8.345 porodica poginulih i nestalih, te da se radi na donošenju druge uredbe koja bi obuhvatila oko 750 porodica koje nisu bile obuhvaćene prvom.

„Nadamo se da ćemo drugu uredbu usvojiti u ovoj godini, da bi u idućoj godini ona bila realizovana“, rekao je Lazić.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Niko Kisić rekao je da je nakon završetka rata u Srpskoj evidentirano oko 5.600 nestalih, da je do 2008. godine pronađeno 3.400 lica, te da porodice nisu zadovoljne načinom rada svih relevantnih faktora koji se bave tom problematikom.

„Nije pronađeno 1.672 nestalih borca i civila srpske nacionalnosti. U Sarajevsko-romanijskoj regiji tragamo za oko 376 nestalih, na Palama za 15 nestalih osoba, vojnika i civila. Nismo zadovoljni radom Instituta za traženje nestalih BiH, jer poslije 2008. godine nije rađeno ništa“, napominje Kisić.

On kaže da porodice iz ovih kategorija stalno ukazuju na to da je po dolasku međunarodnih organizacija i Međunarodnog Crvenog krsta u BiH pronađeno oko 4.000 nestalih Bošnjaka, a nijedan Srbin.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare