Kiše napunile Pivsko jezero

0

FOČA – Obilne kiše napunile su akumulaciju Hidroelektrane „Mratinje“ na rijeci Pivi, pa se od jutros kroz ovu branu pušta dodatnih 80 metara kubnih vode u sekundi, što će za desetak centimetara povećati ionako veliki vodostaj rijeke Drine u Foči, upozoreno je iz opštinskog Odsjeka Civilne zaštite.

Za razliku od decembra 2010. godine, kada je veliki talas iz HE „Mratinje“ poplavio fočansko naselje Donje Polje, u Civilnoj zaštiti kažu da ovoga puta ne prijeti takva opasnost, ali da stanovništvo ipak treba da bude u pripravnosti.

„Očekuje se da će talas sa Pive u Foču stići između 12.30 i 13.00 časova i taj nivo će se zadržati do 1.00 sat iza ponoći, s obzirom da će Hidroelektrana `Mratinje` u tom režimu raditi do 23.00 časa. Pivsko jezero je puno i nivo vode je pet metara do vrha brane“, rekao je šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite u Foči Čedo Zelović.

On je istakao da je Civilna zaštita u stalnom kontaktu sa nadležnima u Hidroelektrani Višegrad gdje je jutros dotok vode bio 672 metara kubnih u sekundi.

„Procjenjuje se da će dotok rasti i do 1.000 metara kubnih u sekundi, ali to ne bi trebalo da predstavlja opasnost, pošto Hidroelektrana u Višegradu reguliše nivo vode sa Hidroelektranom u Bajinoj Bašti“, naveo je Zelović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare