Kazivano žitije o Svetom Savi

0

SOKOLAC – U crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu danas je održana svetosavska akademija na kojoj su učenici centralne Osnovne škole kazivali žitije o Svetom Savi – najvećem srpskom svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve i srpske države.

Protojerej stavrofor Boris Banduka rekao je u prigodnoj besjedi da je Sveti Sava bio svetitelj, ličnost vjere, duhovnosti, podviga i crkve.

„Sveti Sava jedna je od najvećih i najsvjetlijih ličnosti u istoriji srpskog naroda. On je veliki po svom bogougodnom i bogolikom životu, po svome radu i onome što je narod osjećao u njegovim djelima“, rekao je sveštenik Banduka.

Za Svetog Savu su polazne tačke u prosvećenju srpskog naroda, ističe Banduka, bile vjera i istina, odnosno istina primana vjerom.

Otac Banduka je istakao da je Sveti Sava shvatio svu dubinu hrišćanske istine, te se starao da jačanjem i uređenjem crkvenog i prosvjetnog života stvori u narodu čvrstu osnovu za njegovo duhovno ujedinjenje, bez koga nema pravog prosvećenja.

Na svetosavskoj svečanosti prvu nagradu na konkursu za literarne i likovne radove osvojila je Danka Renovica, drugu Andrea Brklja, a treću Đorđe Kovačević.

U konkurenciji likovnih radova prva nagrada pripala je Banu Biljiću, druga Milošu Radoviću i treća Anastasiji Cvijetić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare