Katić potpisao ugovore o stipendiranju studenata

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa 20 studenata, od ukupno 120 sa područja ove lokalne zajednice koji su ostvarili pravo na stipendije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ugovore je danas potpisalo 20 studenata, a preostali će o terminu biti blagovremeno obaviješteni.

Katić je rekao da je vrijednost stipendije 120 KM, a za stipendije i stručne radove opština je iz budžeta izdvojila oko 160.000 KM.

„Nadam se da će ovo biti mala pomoć ovim studentima i da rasterete budžete svojih porodica i da mogu da finansiraju osnovne aktivnosti“, istakao je Katić i dodao da će stipendije biti isplaćivane redovno 10 mjeseci.

On je naglasio da je obaveza lokalne zajednice da nagrađuje najbolje i najvrednije studente i izrazio nadu da će im ovo biti podstrek da bolje uče, da što prije završe fakultete i da će imati dozu patriotizma da ostanu u ovoj lokalnoj zajednici i doprinesu njenom i razvoju grada i Republike Srpske.

Katić je podsjetio da opština, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, svake godine obezbijedi određena sredstva za finansiranje pripravničkog staža za sve studente koji se nalaze na Birou Filijale u Istočnom Novom Sarajevu.

Bibliotekar Slađa Bratić pozdravila je ideju opštine Istočno Novo Sarajevo da uz stipendiranje omogući i upis studentima u Matičnu biblioteku Istočno Novo Sarajevo.

Ona je rekla da, osim fonda beletristike, Matična biblioteka raspolaže i fondom stručne knjige od oko 30.000 naslova, a ima i odjeljenje periodike sa različitim stručnim i naučnim časopisima.

„Uvjereni smo da će studenti kroz svoje školovanje u nama imati dobru podršku da bi što kvalitetnije spremali ispite i što kvalitetnije se obrazovali“, istakla je bibliotekarka Bratić i izrazila nadu da će ovi studenti svojim kolegama prenijeti iskustva u radu sa Matičnom bibliotekom.

Student treće godine biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Vojo Milanović rekao je da već drugu godinu zaredom prima ovu stipendiju, koja mu mnogo znači u daljem radu i napretku u studijama i vannastavnim aktivnostima i stimuliše studente za bolji napredak i razvoj.

Milanović je rekao da se za biologiju opredijelio jer je tu vidio nove puteve koji se otvaraju kroz projekte koje piše u Udruženju studenata biologije, koje vodi sa još par kolega u Sarajevu. On je naglasio da se bavi i naučno-istraživačkim aktivnostima u oblastima ekologije.

Student treće godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smjer politikologija i međunarodni odnosi Maja Buha zahvalila je opštini Istočno Novo Sarajevo i načelniku Katiću što uvijek podržavaju mlade i perspektivne ljude.

„Naša opština je uvijek pokazivala razumijevanje za studente i u vidu ovih stipendija“, istakla je Buha i dodala da im ovakvi podsticaji mnogo znače i motivišu ih da budu još bolji studenti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare