Katarina Marić najbolja iz srpskog jezika

0

FOČA – Učenica drugog razreda fočanske gimnazije Katarina Marić osvojila je prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz srpskog jezika, koje je danas održano u Srednjoškolskom centru Foča.
U konkurenciji 12 učenika iz pet srednjih škola sa područja Stare Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije, Katarina je pokazala najbolje znanje iz gramatike, osvojivši 44 od mogućih 45 bodova, čime se plasirala na republičko takmičenje.

„Izgubila sam bod u zadatku `prevoj vokala` na riječi dotaći-doticati, koju nisam zaokružila, odnosno jesam, ali sam je kasnije prekrižila“, kaže Katarina.

Nepoznavanje pravopisa danas je najizraženije u prepiskama na internetu, a Katarina ističe da se gramatika najbolje uči čitanjem književnosti.

„Na internetu se vidi koliko smo nepismeni, pa često zajedno pišemo je li, ne znam, a jezik kvarimo i skraćenicama koje ne važe – nmg za ne mogu, nzm za ne znam i slično. Potrebno je da više učimo pravopis i da čitamo knjige“, rekla je Katarina.

NJena profesorica srpskog jezika Slavica Filipović kaže da učenici danas nedovoljno čitaju knjige i da se više koriste internetom, gdje nalaze prepričanu lektiru.

„Posljednje generacije bježe od čitanja, pa idući lakšom stranom sa interneta pročitaju čak i pogrešno prepričane dijelove iz knjige. U suštini imamo generaciju koja ne želi da čita, a ja kao profesor književnosti insistiram da se svi romani pročitaju i uvijek odvojim dovoljno časova da to prokomentarišemo“, rekla je Filipovićeva.

Izrazivši zadovoljstvo pobjedom svoje učenice, ona je napomenula da Srednjoškolski centar Foča odavno nije imao predstavnika na republičkom takmičenju iz srpskog jezika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare