Kasipović: Sjedište PMF-a treba da bude na Palama

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske /RS/ Anton Kasipović izjavio je da neće dati saglasnost na odredbu Nacrta Statuta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta ovog univerziteta bude na Vlasenici, umjesto na Palama. Kasipović je rekao Srni da sjedište takvog fakulteta treba da bude tamo gdje je sjedište studijskih programa koji bi činili budući Prirodno-matematički fakultet i da je zatražio od Univerziteta u Istočnom Sarajevu da Nacrt Statuta u ponedjeljak, 18. jula dostavi Ministarstvu.

On je dodao da Univerzitet najprije treba da uradi elaborat o osnivanju novog fakulteta, a nakon toga da odluči gdje bi njegovo sjedište trebalo da bude o čemu je razgovarao sa rektorom Univerziteta Mitrom Novakovićem.

„Ako je pet studijskih programa koji bi činili okosnicu budućeg Prirodno-matematičkog fakulteta na Palama, onda je definitivno jasno da sjedište tog fakulteta mora biti takođe na Palama“, naglasio je Kasipović.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu na jučerašnjoj sjednici prihvatio je Nacrt statuta u kojem je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je juče da Univerzitet već nekoliko godina pokušava da uspostavi Prirodno-matematički fakultet, jer posjeduje pet studijskih programa iz te oblasti koje su licencirane.

On je napomenuo da, bez obzira na odluku da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, neće biti seljenja postojećih studijskih programa.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su u Palama održali proteste na kojima su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Senata Univerziteta da se ova visokoškolska ustanova dislocira u Vlasenicu.

Protest studenata podržali su predstavnici opštine Pale, te predsjednici opštinskih odbora SNSD-a Istočno Sarajevo i predstavnici ove stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS i BiH, koji su najavili da će, ukoliko Senat Univerziteta ne poništi odluku o preseljenju PMF-a sa Pala u Vlasenicu, pozvati Vladu RS i nadležno ministarstvo da to učine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare