Kasipović: Domovi će biti opremljeni do septembra

0

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je stav Vlade da moraju biti obezbijeđena sredstva za opremanje domova u Palama, Foči i Banjaluci, što mora biti završeno zaključno sa septembrom da bi domovi za narednu akademsku godinu bili spremni za studente.


Kasipović je istakao da su građevinski radovi u Palama završeni i da javna nabavka ne mora čekati Banjaluku i Foču, gdje još traju građevinski radovi.

„Vladi je neophodna projektna dokumentacija iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na temelju čega bi bila raspisana javna nabavka. Vlada preuzima svoju obavezu da ovaj posao isfinansira“, izjavio je Kasipović danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, u pauzi sjednice Skupštine Unije studenata.

Govoreći o preuzetim obavezama u vezi sa izgradnjom domova u Palama, Kasipović je istakao da je stav Vlade da ne smije biti blokiran rad Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Da bi ovo pitanje bilo riješeno na najbolji način, Kasipović je rekao da je neophodna puna saradnja Univerziteta, Vlade, resornog ministarstva, Ministarstva finansija i kreditora, te traženje najboljeg načina da i ovo pitanje bude završeno.

Prema njegovim riječima, postoje različiti načini rješavanja ovog pitanja, a jedna od mogućnosti je da se kroz grantove za studentski smještaj obezbijedi jedan dio sredstava, a druga mogućnost je da se procjeni šta sa dijelom imovine koja neće biti potrebna Univerzitetu, a treće je da se razgovara o visini kamate sa kreditorom da li se tu mogu obezbijediti određene pogodnosti.

On je podsjetio na visoka ulaganja Vlade Republike Srpske na oba javna univerziteta, tako da je od 2007. do 2014. godine iz Razvojnog programa i Austrijskog kredita, bez budžetskih ulaganja, u Univerzitet u Banjaluci uloženo 34.987.000 KM, a u Istočnom Sarajevu 48.397.000 KM.

„Vlada nema ni jednu dilemu u vezi sa završavanjem domova i useljavanjem studenata, a ako bilo ko ima takvu dilemu potrebno je da ode u Studentski dom na Kalavotim Brdima na Palama i sve će mu biti jasno“, rekao je Kasipović.

On je podsjetio da resorni ministar nije danas prisustvovao sastanku sa studentima, jer je imao ranije ugovorenu obavezu, ali su juče razgovarali u prisustvu predsjednika Vlade Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije.

„Preporučio sam mladim kolegama da izgrađuju odnos sa svojim ministarstvom, jer to je jedini način da se uspješno rješavaju pitanja“, istakao je Kasipović.

Kasipović je istakao da drži do mišljenja studenata da traže odgovornost svakog od ministara kad god za to postoje objektivne okolnosti, dodavši da je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija jedan od najposvećenijih ljudi rješavanju pitanja studenata uopšte, finansiranja visokog obrazovanja i realizacije brojnih kreditnih linija koje su išle u pravcu poboljšanja studentskog standarda.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoj Obradović rekao je da su studenti zadovoljni današnjim sastankom, ali da daju rok Vladi i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 20 dana da pripreme svu potrebnu dokumentaciju za opremanje domova na Palama i da se raspiše tender za javnu nabavku za opremanje.

On je naglasio da su dobili obećanje da će sva tri doma biti useljiva početkom naredne akdemske godine, istakavši da Univerzitet ne smije biti blokiran i da se moraju pronaći modaliteti kako će se kreditna zaduženja izmirivati.

„Ukoliko se ispoštuju ova obećanja, za 20 dana mi ćemo se opet sastati i dogovoriti dalje aktivnosti, da li ćemo pozivati na pojedinačnu ili kolektivnu odgovornost, da li ćemo ići u proteste ili skupljati potpise i upućivati u Narodnu skupštinu“, kazao je Obradović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš rekao je da su studenti dobili obećanje da Univerzitet u Istočnom Sarajevu neće biti blokiran i da su zadovoljni današnjim sastankom.

Glavaš je podsjetio da su studenti tražili odgovornost ministra Tegeltije, ali da sada „daju prostor da se isprave neke stvari i da se ne bave time šta je bilo u prošlosti nego da studenti dobiju svoje objekte onako kako i zaslužuju“.

„Zajednički nam je cilj da omogućimo svim studentima u Republici Srpskoj jednak smještaj“, rekao je Glavaš.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare