Kasipović: 7.100 računara u učionicama Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas u Istočnom Novom Sarajevu da je do sada u škole u Srpskoj distribuirano 7.100 računara i opremljeno 284 učionica u okviru programa „E-učenje po modelu jedan na jedan-Dositej“.

Kasipović je istakao da se ovaj projekat nastavlja i da će u narednom periodu biti isporučeno i umreženo još 3.100 računara i opremljeno još 124 učionice.

„Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Vladom Srbije, a vrijednost projekta je 4,5 miliona evra pod izvanredno povoljnim uslovima“, rekao je Kasipović u Osnovnoj školi /OŠ/ „Sveti Sava“ gdje je predstavio program „Dositej“.

On je naglasio da će ovaj projekat, koji promoviše interaktivno učenje pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija i ulaganje u vještine 21. vijeka, biti nastavljen i u narednoj godini.

„Smatramo da je ovo veoma značajno i da doprinosi lakšoj i raznovrsnijoj nastavi u našim školama, a sve to će pratiti reforme nastavnih programa i planova“, rekao je Kasipović.

On je naglasio da je prije nekoliko godina početa informatička obuka nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa ciljem sticanja osnovnih informatičkih znanja, a poslije je ta ideja razvijena i došlo se do ovog projekta.

Kasipović je napomenuo da je danas nagrađeno 20 nastavnika koji su uložili najviše energije, znanja i entuzijazma u ovaj projekat, te se nada da će on u idućim godinama davati dobre rezultate.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo informatičku nepismenost protjerati iz naših škola“, poručio je ministar Kasipović.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Milka Porobić naglasila je da je njena škola opremila osam elektronskih učionica sa 200 laptop računara i da svaki nastavnik u učionici ima laptop.

„Ovo je jako dobar projekat i nadam se da će naši učenici znati da vrate ovo što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podarilo školama“, naglasila je Porobićeva.

Predstavnik firme „Lanako“, koja realizacije projekat „Dositej“, Sanja Sabljić istakla je da je do sada opremljeno 46 škola u Republici Srpskoj sa 7.100 malih računara specijalno napravljenih za djecu.

Ona je istakla da je proslijeđeno i 400 računara za nastavnike koji su obučeni za rad na računaru.

Učenik šestog razreda Pavle Trifković rekao je da mu se sviđa što prilikom učenja mogu da koriste laptop računare, jer im je nastava mnogo interesantnija, a lekcije, koje su opširne u knjigama, skraćene.

Učenica šestog razreda OŠ „Sveti Sava“ Bojana Dostanić naglasila je da joj se sviđa ovakav način učenja, a posebno na časovima matematike, koju djeca ne vole, jer im se uz ovakav način rada sada i ovaj predmet dopada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare