Karavan Žikine šarenice posjetio Jahorinu i Pale

0

Karavan Žikine šarenice prethodnih nedjelja boravio je na Jahorini i Palama gdje su snimljene dvije epizode.

“Ovog vikenda boravio sam na Jahorini. Sa kolegama iz TV Pink snimili smo dve emisije “Žikine šarenice” i to je bila prilika za nova saznanja o ovom čarobnom kraju”, napisao je na svom blogu Živorad Nikolić.

“Međunarodni olimpijski komitet je Sarajevu dodelio ulogu organizatora XIV zimskih olimpijskih igara, koje su se održale 1984. Pored Sarajeva, veliki deo takmičarskih aktivnosti se odigrao i na okolnim planinama. Sarajevo je postalo centar medijskog interesovanja, a Jahorina, jedna od planina na kojoj su se održale Zimske olimpijske igre, doživljava najveći procvat. Jahorina se može pohvaliti odlično uređenom infrastrukturom, kako prilaznim putevima, tako i blizinom aerodroma, Sarajeva i Pala. Ona ujedno predstavlja najmoderniji i najveći ski-centar u BiH. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine.

Ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi oko 40 kilometara. Staze na Jahorini su smeštene između 1.880 i 1.300 metara nadmorske visine, što predstavlja sasvim solidnih 580 m visinske razlike. Planina osim izuzetne konfiguracije skijaških staza poseduje i impozantan vertikalni transport. Centar opslužuju tri nova šestoseda, četiri ski-lifta i dvosed, ukupnog kapaciteta 10.000 skijaša na sat, što doprinosi brzom i prijatnom prebacivanju skijaša.

Pored tehničkih karakteristika, ova planina ima neverovatan duh. Atmosfera i prijatnost lokalnog stanovništva su nešto na čemu i vrhunski ski-centri mogu da pozavide “olimpijskoj lepotici”.

Na ceremoniji zatvaranja 1984. predsednik MOK Huan Antonio Samaran je rekao da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj istoriji i poslednje reči su mu bile: “Doviđenja, drago Sarajevo”. Medutim, olimpijski duh još uvek živi u ovom gradu na planini Jahorini i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smenama i životnim problemima koji su ovaj kraj zadesili poslednjih decenija. To osete i gosti koji dođu na Jahorinu, zbog čega je postala jedna od omiljenih destinacija u regionu, pa i šire. Ovih martovskih dana teško je naći slobodno mesto u hotelima, što po oceni direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevaića jesu slatke muke i obaveza da se ponuda proširi. Već je započelo renoviranje i proširenje kultnog hotela “Bistrica”, napisao je Nikolić.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments