Cvijeće i svijeće nastradalim

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima i trajao cijelu noć, izvršili su muslimani iz susjednog sela Dejčići. Do danas još niko nije odgovarao za egzekuciju nevinih lica i razaranje sela na padinama Bjelašnice i Treskavice u kojem je nestao svaki trag srpskog postojanja.

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u selu Ledići kod Trnova, danas će biti obilježena godišnjica stradanja nedužnih srpskih civila koje su pripadnici takozvane Armije BiH mučki ubili 3. juna 1992. godine. Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima i trajao cijelu noć, izvršili su muslimani iz susjednog sela Dejčići. Do danas još niko nije odgovarao za egzekuciju nevinih lica i razaranje sela na padinama Bjelašnice i Treskavice u kojem je nestao svaki trag srpskog postojanja.

Tada su stradali starci, žene i djeca, od kojih je najstarija žrtva Ikonija Vasić imala 92 godine, dok je najmlađa žrtva beba Milan Tešanović koji nije imao ni godinu dana.

U ovom zločinačkom poduhvatu komšija muslimana ubijena je cijela porodica Tešanović.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Krajem novembra 1993. godine otkrivena je zajednička grobnica sa ženskim tijelima, a patolozi su utvrdili da su masakrirane i likvidirane hladnim oružjem.

Druga kolektivna egzekucija izvršena je u isto vrijeme nad grupom izbjeglih mještana koji su pokušali da se probiju prema Kalinoviku. Ovaj zločin se dogodio blizu lokaliteta Poljice, kod Ledinačke krivine.

Istraga koju je 1994. godine provelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, a druga prema Kalinoviku. Oba ova mjesta bila su, u to vrijeme, pod kontrolom Srba.

Prema rezultatima istrage, drugu grupu su presrele protivničke snage i sve ih pobile, osim jednog 11-godišnjeg dječaka koji je nađen kako povrijeđen leži među truplima. U izvještaju se navodi da je dječaka spasio muslimanski ljekar sa tog područja.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojeno od tijela. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na vrlo brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ova ubistva.

Pomenu, koji organizuje Udruženje građana „Moje ognjište“ iz Trnova, prisustvovaće i predstavnici Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije Srpske, Instituta za nestala lica BiH, te predstavnici lokalne vlasti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare