Karan: Štab za organizaciju protesta nije u Srpskoj nego u inostranstvu

0

BEOGRAD – Štab za organizaciju protesta opozicije u Banjaluci nije u Republici Srpskoj, nego u inostranstvu, i aktuelna vlast treba da se aktivno i svakodnevno bavi raskrinkavanjem njihovih prljavih namjera i upozori javnost i preduzme mjere prema svima koji rade na raspirivanju sukoba i nereda, izjavio je Srni stručnjak za bezbjednost LJuban Karan.

On smatra da sinoćnja dešavanja, čiji su akteri najavili moguću „građansku neposlušnost i blokadu saobraćajnica“ u Republici Srpskoj, idu po scenariju obojene revolucije, kakav je već viđen u svijetu.

Prema njegovim riječima, nije dobro da vlast Republike Srpske u ovom trenutku računa na svijest naroda jer je scenario kod pripreme svake obojene revolucije takav da se narod drži u zabludi, da bude do neke mjere naelektrisan i ljut na vlast.

„To je scenario koji se uvek, pa i sad podstiče. Tako da te stvari moraju da se spreče na vreme od strane aktuelne vlasti, inače vrlo brzo mogu da izmaknu kontroli, zato što strani faktor stoji iza toga i on analizira, planira i podstiče svaku aktivnost izvođača“, rekao je Karan.

Karan je upozorio da je, kao i kod svih obojenih revolucija, u igri veliki novac, zbog čega država mora da drži pod kontrolom sve što u ovom trenutku podriva državnost ili samostalnost Republike Srpske.

„Jednostavno, ne sme se dozvoliti nekakva eskalacija sukoba, što je krajnji cilj“, smatra Karan.

Karan je uvjeren da opoziciji, koja je okupljena oko Jelene Trivić, i nije bio cilj da ona stvarno pobijedi u trci za predsjednika Republike Srpske već upravo eskalacija sukoba.

„Jer šta bi oni postigli i da su osvojili izbore za predsednika kada je SNSD nadmoćno pobedio? Oni ne bi mogli da urade neke velike zloupotrebe i štete, ali ovako mogu da postignu cilj više nego da su osvojili izbore – ako vlast u Republici Srpskoj ne bude dovoljno oprezna i ako ne bude imala snage da to spreči“, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, svaka nestabilnost u Republici Srpskoj narušava i stabilnost Srbije, koja prema Srpskoj ima i moralne obaveze i one preuzete Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao da Srbija nikada neće dozvoliti gašenje i ugrožavanje Republike Srpske, ali ne može da uređuje stvari u Srpskoj.

„Na to nema ni pravo. Vlast u Republici Srpskoj mora da poduzme pametne, razborite i neophodne korake da se ne dogodi destabilizacija Republike u onom drastičnom smislu“, napomenuo je Karan.

Opozicione partije Republike Srpske sinoć su u Banjaluci održale protest zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, a neki od aktera su najavili moguću blokadu saobraćajnica i građansku neposlušnost.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare