Karan: Skeletni ostaci su najteži uzorci za DNK analizu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan izjavio je danas da su skeletni ostaci veoma problematični za DNK analizu i da su to najteži uzorci koji se procesuiraju u DNK laboratorijama.

Karan, patolog po profesiji, prisustvovao je konačnoj identifikaciji pet lica nestalih u proteklom ratu, koja je izvršena u Spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Identifikovani su civili starije životne dobi, kod kojih nisu konstatovane povrede na koštanom sistemu. Ipak, Karan je objasnio novinarima da odsustvo povreda koštanog sistema ne isključuje nasilnu smrt.

“Svi posmrtni ostaci su forenzički obrađeni neposredno nakon ekshumacije i nekoliko puta prekontrolisani. Sa svih posmrtnih ostataka davno je skinut uzorak za obavljanje DNK analize, što je u nadležnosti laboratorije Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH”, rekao je Karan.

On je naglasio da u Spomen-kosturnicama, u kojima su posmrtni ostaci propisno spakovani i čuvaju se u idealnim uslovima, neće doći do njihovog propadanja.

Današnjoj konačnoj identifikaciji Zagorke Petrović prisustvovao je njen sin Danko Bencun. Petrovićeva, koja je kao izbjeglica iz Sarajeva bila smještena u prihvatnom centru u Podromaniji, zbog bolesti je smještena u bolnicu, gdje je i umrla u julu 2004. godine.

“Sahranjena je na groblju u Podromaniji, a ja prije oktobra nisam mogao bez dozvole da izađem iz Sarajeva. Kada sam konačno došao na groblje, tamo je sve bilo ispreturano i bez ikakvog obilježja. Rečeno mi je gdje mi je majka sahranjena i danas sam sretan što je konačno sve privedeno kraju”, rekao je Bencun.

Vlajku Čoliću identifikovan je stric Stanoje, koji je sa ženom i kćerkom živio u Sarajevu. Vlajko je rekao da je od ljudi koji su izašli iz Sarajeva čuo da mu je stric nestao 1994. godine. Kasnije je saznao i da je sahranjen na groblju “Lav”.

“Žena i kćerka su otišle u Srbiju, a on je ostao sam. Čuo sam da nije imao hrane, da se mučio. Neko je rekao da je pronađen obješen, ali to nije pouzdana informacija. Šta je i kako bilo, ne znam”, rekao je Čolić.

U Spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je izvršena konačna identifikacija Zagorke Petrović, Hamdije Zuko, Stanoja Čolića, Joke Odžaković i Stojana Andrića.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments