Kanjoning Hrčavkom i prerada borovnice

0

FOČA – Na Tjentištu je danas održan inicijalni sastanak Saradničkog vijeća Nacionalnog parka „Sutjeska“, čije je formiranje planirano programom „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ Svjetske organizacije za zaštitu prirode.
Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović kaže da bi u okviru ovog programa u parku uskoro mogli zaživjeti prerada borovnice i kanjoning rijekom Hrčavkom.

On objašnjava da je planiran otkup borovnice od lokalnog stanovništva i njena prerada u džem i slatko. „Imamo svoje prostorije u kojim bi se vršila prerada, tako da bi iz naših pogona izlazio gotov proizvod od borovnice, a bavili bismo se i otkupom ljekobilja“, rekao je Pavlović.

On je naveo da bi kanjoning Hrčavkom, kao novi vid turističke ponude, trebalo da zaživi ove godine. „Treba samo da se steknu posebni uslovi, da se kupi nova oprema, a troškove nabavke snosiće Svjetska organizacija za zaštitu prirode“, rekao je Pavlović.

Nacionalni park će organizovati kanjoning u saradnji sa Spasilačkim klubom „Volf“ iz Foče čiji su članovi obučeni za ovaj ekstremni sport.

Predsjednik „Volfa“ Nenad Ikonić ističe da će kanjon Hrčavke biti prvi kanjon u Srpskoj koji će biti upotrijebljen u komercijalne svrhe.

„Kanjon Hrčavke je posljednji kanjon osvojen u Evropi. Kanjoning je mlad ekstremni sport koji podrazumijeva prolazak kroz nepristupačne predjele, uska mjesta, sa dosta sifona i vodopada. Nosi se odijelo od neoprena, zaštitna kaciga i spasilački prsluk, a vodiči moraju biti obučeni“, naveo je Ikonić.

On je dodao da prolazak kroz kanjon Hrčavke traje od osam do deset časova, te da je sve više ljubitelja ovog ektremnog sporta.

Voditelj programa ispred Svjetske organizacije za zaštitu prirode Leon Kebe istakao je da je cilj ovog programa da se obuhvate ideje i želje lokalnog stanovništva o tome kako iskoristiti ovaj zaštićeni prostor.

„Da lokalno stanovništvo prihvati parkove kao nešto svoje i da u njima vidi mogućnost za poboljšanje svog života. Želimo da se ovo područje iskoristi na održiv način, a učesnici ovog vijeća će usaglasiti akcioni plan koji ćemo pokušati da realizujemo“, naveo je Kebe.

Inicijalnom sastanku Saradničkog vijeća, osim lokalnih organizacija i udruženja, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare