Kancelarija za podršku studentima sa posebnim potrebama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je, u okviru „Dana otvorenih vrata“, predstavljena Kancelarija za podršku studentima sa posebniim potrebama.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić istakao je da je glavna uloga ove kancelarije da pruža podršku studentima kojima je potrebna pomoć i da uspostavi osnovne procedure i pristupe studentima sa posebnim potrebama svim programima Univerziteta.

„Na ovaj način, studentima sa posebnim potrebama biće omogućeno da jednako učestvuju u svim aktivnostima na Univerzitetu“, istakao je Bokonjić i dodao da je Univerzitet opremljen opremom koja će pomoći ovim studentima da lakše uče i rade.

Bokonjić, koji je danas sa direktorom firme „Alfanum govorne tehnologije“ iz Novog Sada Darkom Pekarom potpisao sporazum o saradnji, naglasio je da je ovaj sporazum u skladu sa modernizacijom Univerziteta, jer je riječ o nabavci napredne tehnologiji koja pomaže, naročito studentima sa posebnim potrebama, da lakše uče i dobijaju informacije.

„Na ovaj način modernizujemo nastavu i olakšavamo studiranje našim studentima“, dodao je Bokonjić.

Bokonjić je istakao da na Univerzitetu imaju oko 100 studenata sa posebnim potrebama, ali da svi nisu prijavljeni u bazu podataka.

On je naveo da na svakom univerzitetu ima oko 10 odsto studenata sa posebnim potrebama, da ih je svakim danom sve više, ali da se još nisu svi prijavili iz mnogo razloga.

„Mi želimo da damo podršku takvim studentima, da ih uključimo u različite projekte, da damo stipendije i olakšamo putne troškove“, rekao je Bokonjić i dodao da je cilj da im se omogući studiranje kao i svim ostalim studentima.

Pekar je naveo da se njegova firma već 11 godina bavi govornim tehnologijama, koju koriste studenati sa posebnim potrebama.

On je nakon potpisivanja sporazuma rekao da saradnja počinje odmah kroz ozvučavanje sajta Univerziteta i pratećih sajtova.

Direktor Svjetskog univerzitetskog servisa BiH Haris Muhić istakao je da je otvaranje Kancelarije za podršku studentima sa posebnim potrebama finansirano od sredstava EU kroz „Tempus“ projekat, u koji su uključena i tri evropska univerziteta i javni univerziteti u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare