Kampanje bitne za podršku i pomoć ženama žrtavama nasilja

0

Žene u društvu najviše trpe nasilje, a najčešći oblik je nasilje u porodici, istaknuto je danas na Palama na okruglom stolu o temi „“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Izvršni direktor Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ u Istočnom Sarajevu Milena Regoje rekla je da je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja se sprovodi, značajna radi pružanja podrške i pomoći žrtvama.

„Svi relevantni faktori upućuju da žene u našem društvu još trpe nasilje. Posljednje naše istraživanje i istraživanja drugih organizacija koji se bave ovom problematikom pokazuju da je 42 odsto žena do 15 godine preživjelo neki oblik nasilja“, izjavila je Regojeva novinarima nakon okruglog stola održanog u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Ona je navela da su zakoni za sada, kada je riječ o porodičnom nasilju, dobro kreirani, te da su u saradnji sa policijom došli do tačke za pokretanje inicijative za formiranje sigurne kuće na području grada Istočno Sarajevo.

Regojeva je pojasnila da se njihova organizacija kao servis bavi uslugama ženama žrtvama nasilja, pruža savjetodavne usluge, podršku psiho-socijalnu i pravnu pomoć, imaju dobru saradnju sa Policijskom upravom Istočno Sarajevu, jer su oni važna i prva karika kada je riječ o žrtvama porodičnog nasilja.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Mirela Tanić rekla je da je na području Uprave za proteklih 10 mjeseci registrovano 61 krivično djelo nasilja u porodici i da je to najčešći oblik nasilja nad ženama.

Tanićeva je ocijenila da je dosadašnja saradnja sa Udruženjem građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ veoma dobra i da će biti nastavljena kroz zajedničke aktivnosti.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić istakao je da su žene najugroženije u porodici, nerijetko i djeca koja su očevici i indirektno trpe nasilje.

On je dodao da se kampanja „16 dana aktivizma nasilja nad ženama“ svake godine vodi zbog zaštite lica koje trpe nasilje u porodici, te da kampanja daje svoje plodove.

Baralić je istakao da ovaj centar ima povećanu statistiku nasilja, da se jedan dio odražava kao posljedica pandemije virusa korona pa je za 10 mjeseci ove godine nasilje u porodici poraslo za 12 odsto u odnosu na prethodnu punu godinu.

Kada je riječ o sigurnoj kući, on je rekao da po njemu to nije rješenje, nego da ona treba institucionalno da postoji radi najtežih slučajeva gdje je ugrožen život, ali za sada nemaju takve situacije.

„Praksa je pokazala da žrtva, kada se izdvoji iz porodice, bude tri mjeseca u sigurnoj kući, onda se opet vrati svojoj kući gdje je dočeka osoba nasilnik. Zaštite mjera izmjene i dopune zakona su dobro razrađene u smislu ako postoje indicije, pristupamo tome i idemo sa preporukama i sud izriče hitnu mjeru udaljenja iz stana. To je sankcija za lice koje vrši nasilje i mislimo da je adekvatnija“, poručio je Baralić.

Na okruglom stolu povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama na Palama su, osim predstavnika policije, prisustvovali i predstavnici centara za socijalni rad Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Pale i Udruženja predstavnika građana „Ženski interaktivni ruralni“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare