Kako zaštititi zlostavljano dijete?

0
Kako zaštititi zlostavljano dijete?

FOČA – Centar za podršku djeci žrtvama nasilja pri Univerzitetskoj bolnici Foča, koji je formiran prije dvije godine, zbrinjava sve više zlostavljane djece.

U ovom centru, jedinom ovakve vrste u Srpskoj, ističu da su, nažalost, opravdali svrhu svog postojanja, jer je sve izraženije fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Dejan Bokonjić, načelnik Centra za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča, u okviru kojeg djeluje i Centar za podršku djeci žrtvama nasilja, kaže da djeca ovdje dobijaju pomoć ljekara i psihologa, koji u saradnji sa centrima za socijalni rad, policijom, školama i ombudsmanom za djecu nastoje da pruže što širu podršku da bi ovakvi slučajevi dobili epilog na sudu.

“Nije lako čak ni posumnjati, a kamoli prijaviti tako nešto. Živimo u manjim sredinama u kojima svako svakoga zna i onda, ako se pojavi neko ko bi mogao biti potencijalni zlostavljač, to nije lako dokazati”, kaže Bokonjić.

On navodi da im je cilj da se osnaže centri za socijalni rad i da se pokrene kampanja u tim ustanovama, kao i domovima zdravlja, školama i vrtićima o tome kako prepoznati djecu žrtve nasilja.

“Djeca koja trpe zlostavanje poznaju se tako što promijene ponašanje u sredini u kojoj žive, u školi, djeca koja su dobro učila prestaju da budu dobri đaci. Zatim, počinju crtati i slati neke signale koji ukazuju na određene stvari koje im se dešavaju ili fizički nasrću na drugu djecu, što nikada nisu radili”, navodi Bokonjić.

On ističe da je najtragičnije što su zlostavljači najčešće najbliži prijatelji ili članovi porodice.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović kaže da je posebno zabrinjavajuće što u posljednje vrijeme ima i sve više slučajave zlostavljanja djece u najranijem uzrastu.

“Najviše je zastupljen uzrast od 10 do 12 godina, ali zabrinjava da u posljednje vrijeme ima slučajeva da je dijete mlađe od četiri godine žrtva porodičnog nasilja, a često imamo i smrtne posljedice. Mi pružamo podršku ovom centru i mislim da je uvijek važan razgovor sa roditeljima i razmjena podataka i iskustava između vaspitno-obrazovnih ustanova i centara za socijalni rad”, rekla je Radovićeva.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić kaže da je potrebno i dalje kadrovski i materijalno jačati Centar za podršku djeci žrtvama nasilja.

“Mora se obezbijediti dovoljan broj dječijih psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i svakako obezbijediti prostor i opremu. Mi ćemo se kao bolnici potruditi da napravimo sve što je neophodno”, rekao je Marić.

Centar za podršku djeci žrtvama nasilja organizovao je danas na Medicinskom fakultetu okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici zdravstvenih ustanova i centara za socijalni rad iz opština u okruženju, te predstavnici Policijske uprave Foča i Ombudsman Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments