Junska filmoteka posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda

0

Junska filmoteka, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 23. do 25. juna na Palama, biće posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda – Merilin Monro, Bet Dejvis, DŽoan Kraford i Ketrin Hepbern, koje su ključne uloge ostvarile u filmovima koji su ušli u istoriju svjetske kinematografije.

Prvi je na programu film Bilija Vajdlera “Neki to vole vruće” /1959/ sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. U ovoj, prema ocjeni Američkog filmskog instituta, najboljoj filmskoj komediji svih vremena igraju i čuveni glumci Toni Kertis i DŽek Lemon.

Film je osvojio “Oskara” za najbolji kostim i još pet nominacija, a Monroova je nagrađena “Zlatnim globusom”, što je njena jedina velika glumačka nagrada. Američki filmski institut svrstao ju je na šesto mjesto na listi 10 najvećih glumica svih vremena.

Naredne večeri, u srijedu, 24. juna, na programu je film “Šta se dogodilo sa Bejbi DŽejn?”, sa legendarnom Bet Dejvis u nezaboravnoj ulozi psihopate u ovom kultnom trileru Roberta Oldriča iz 1962. godine, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U filmu igra i njena vječita rivalka, čuvena holivudska zvijezda DŽoan Kraford, jedna od najvećih glumica tridesetih godina prošlog vijeka, podjednako uspješna u nijemim i zvučnim filmovima Holivuda.

Bet Dejvis bila je prva predsjednica Američke akademije nauka i umjetnosti, prva žena nominovana za 10 “Oskara”, od kojih je osvojila dva, prva koja je dobila nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta, najpopularnija i najplaćenija zvijezda četrdesetih do sredine pedesetih godina prošlog vijeka.

U četvrtak, 25. juna, na programu je istorijska drama “Zima jednog lava” Entonija Harvija iz 1968. godine sa Piterom O`Tulom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama. To je film koji je osvojio tri “Oskara”, te još 12 nagrada i čak 18 nominacija.

“Oskar” za najbolju žensku ulogu pripao je Ketrin Hepbern, koja sa četiri osvojena “Oskara” još drži primat među glumicama.

Ketrin Hepbern, američka filmska, pozorišna i televizijska glumica, proglašena i najboljom glumicom 20. vijeka, ostavila je pečat u istoriji filma zahvaljujući ulogama romantičnih, šarmantnih, ljupkih, ali nekonvencionalnih, obrazovanih i nezavisnih žena, snažne volje i velikog samopouzdanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments