Jugović: Za prvu fazu toplovoda 800.000 KM

16

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je opština obezbijedila 800.000 KM za prvu fazu izmiještanja gradske toplane.

Jugović je, nakon posjete gradilišta novog toplovoda, rekao da će se na proljeće krenuti sa drugom fazom izgradnje novog sistema daljinskog grijanja na području opštine.

On je naglasio da je ukupna vrijednost projekta oko 1,5 miliona KM i da će na taj način biti napravljena veza od lokacije budućeg i sadašnjeg postrojenja, te da će biti stvoreni uslovi za izmještanje toplane.

„Izgradnja će trajati u naredne dvije godine, a novo postrojenje će imati najsavremenije filtere kada je u pitanju ekologija“, rekao je Jugović i dodao da je ovo ozbiljna i vrijedna investicija.

On se zahvalio izvođaču radova konzorciju „Grijanjeinvest“ i „Termotehnika“, čija je dobra saradnja sa lokalnom zajednicom omogućila da se do početka zime završi prva faza radova.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da mu je drago da danas prisustvuje početku ozvaničenju radova na realizaciji jedne veoma bitne investicije za cijeli grad Istočno Sarajevo.

„Želim da čestitam Jugoviću na strateški odvažnom i hrabrom potezu“, rekao je Ćosić i dodao da je ovo za Pale izuzetno bitan projekat.

Ćosić ističe da rukovodstvo opštine Pale vodi računa i o tome da iz jedne urbane zone izmjesti postrojenje.

Imajući u vidu da u sastavu grada Istočno Sarajevo ima više preduzeća koja se bave isporukom toplotne energije, Čosić kaže da treba razmišljati o određenoj vrsti koordinacije i pravljenju krovnog konzorcijuma koji bi se na nivou grada bavio isporukom toplotne energije

On je dodao da bi taj konzorcijum vodio računa i o tome da instalisana snaga toplotne energije koja se isporučuje potrošačima bude bitna i privlačna budućim donatorima.

„Činjenica je da je ovo područje jako primamljivo za ulaganje u ove projekte i ubjeđen sam da je ovo budućnost, ako se spoji sa mogućim spalionicama otpada i pravljenjem regionalne deponije“, rekao je Ćosić.

Predstavnik Konzorcijuma izvođača radova LJubiša Tanić istakao je da je odvažan potez sadašnjeg opštinskog rukovodstva da uđe u rješavanje jednog višedecinskoj problema na Palama.

On je naglasio da je prije desetak godina postojala ideja kako da se postojeća toplana iz epicentra Pala premjesti na drugu lokaciju, ali da su, nažalost, prilike propuštene i da se sada krenulo sa relaizacijom prve faze koja je bitna.

Tanić kaže da je prva faza izazovna jer tokom izvođenja radova nailaze na razne instalacije, moraju dijelom preusmjeriti i saobraćaj.

On naglašava da je ovo prva fabrika koja se gradi na Palama nakon proteklog rata.

„Ovo je fabrika energije ili topolte koja će imati 20 megavata i koja će omogućiti oslobađanje isto toliko električne energije, koja se, nažalost, trenutno brutalno koristi za zagrijavanje većine stanova u Palama“, istakao je Tanić.

On napominje da će novi kotlovodi imati skoro duplo veći stepen korisnosti od postojećih, što znači da će za istu količinu sječke koju sada koriste moći grijati duplo veću površinu objekata.

Tanić dodaje da će buduće postrojenje toplane biti potpuno savremeno sa elektrostatičkim filterim, bez ikakvih posljedica po okolno stanovništvo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
16 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koliko će ukupno toplana da nas košta? Ja mislim da je više bar 15 a mozda i 20 puta od ove cifre od 800 000 KM. Zašto se samo jedan djelić posla naglo završava pred izbore? Ovo narod guta. 2024. ćemo vjerovatno uložiti još jedan milion da napravimo ogradu oko placa. I tako izbore po izbore, biće toplana za unučiće…

Toplana se neće nikad izmjestiti, ovih 800000KM, su bačene pare, živi bili pa vidjeli.

Zašto tvrdite da se topla neće nikada izmjestiti? je li toplana kulturološko,arheološko ili već kakvo mjesto od značaja za Pale pa da se neće izmjestiti.Samo zatucan čovjek može likovati na kometare tipa „neće ovo neće ono“.

Do sledećih izbora će biti pod zaštitom UNESCO-a 😀. Postoji razlog što do sad nije izmještena, a to su pare, tačnije kredit koji niko neće tek tako da da. Nova toplana bi bila duplo većeg kapaciteta, a veći kapacitet znači duplo više korisnika koje ne mogu da obezbjede, a dok to ne urade nema ni kredita. Većina novih zgrada nema predviđene instalacije za daljinsko grijanje, a sa trenutnom cijenom el. energije čak je isplativije i grijanje na struju.

Zašto se nevratimo koju godinu unazad kada je opštini Pale odobren kredit za novu toplanu,mislim da je to čak bio i prvi odobreni kredit poslije rata za obnavljanje infrastrukture tako (da kredit je bio)ali je otišao u Prijedor koji je u tom momentu imao pedeset puta bolju toplanu od naše u Palama ali su ljudi uzeli novac napravili novu toplanu i energanu(duplo većeg kapaciteta) i ?.Je li Prijedor propao? I pogledajmo malo veće gradove i metropole recimo Beograd ko te pita hoćeš li se grijati na toplanu ili nećeš gradske vlasti su donijele zakon da se moraš grijati na toplanu ili tutanj iz grada pa se grij na ognjištu,a da nekažem o hrvatskoj gdje je zakonom zabranjeno grijanje na struju.

Sve je to tačno što si napisao, ta toplana bi trebala sama sebe da servisira, vraća kredit i sve ostalo. Zato tada i nisu prihvatili kredit, jer ga ne bi mogli vraćati a prelazak na toplanu je bio na dobrovoljnoj osnovi. Kako nekoga ko se grije na struju, npr. na konvektore, a veliki je broj takvih korisnika, da raskopa cijeli stan za instalaciju daljinskog grijanja!? Mislim da nema tog zakona. Ne možemo porediti Pale i Prijedor po ovom osnovu i broju korisnika. Treba povećati cijenu struje kad se pređe određena potrošnja, a subvencionirati priključenje na toplanu, i staviti nemu normalnu cijenu po m² ili količini isporučene energije. Jedino tako će se narod stimulisati za toplanu. Sada za stan od 50 m² se plati 1000KM godišnje plus dogrijavanje u pred ipostsezoni, a za istu kvadraturu grijanjem na struju, sa pristojnom termoizolacijom i do 30% manje.

Grijati se strujom za 30% manje od 1000KM sto je 700KM godišnje (za stan 50m2)? Nešto mi je ta matematika sumnjiva. Da je tako najlogičnija opcija je samo ukinuti toplanu, jer ne mislim da je država ili opština u obavezi da je ima.
Pošto se trebaš grijati bar 7 mjeseci, po tvojoj matematici to ga dodje 100KM mjesečno, prosjek. Dakle samo 2KM po kvadratu mjesečno.Svi bi se grijali strujom da je tako.

Mislim da je ovo blizu istine, što se tiče stanova. Ako bi se malo prištedilo, moglo bi se izgurati za 600-700 KM. Znam od kolega da oni u najhladnijim mjesecima (kad temperature padaju po -20C) potroše 150-200 KM struje više. Međutim kad je blaga zima, ta tri kritična mjeseca se izguraju za mnogo manje. Grijanje na struju je „gospodsko“ grijanje i komfor koji nudi bi trebalo bar da je duplo skuplje.

Ako je struja tako jeftina da se možes grijati za 2KM po kvadratu mjesečno, šta će onda uopšte toplana? Nek i ovi što se sad griju na toplanu kupe po jednu grijalicu za svaku sobu, i Bog te veselio. Onda samo zatvoriti postojeću toplanu i slučaj riješen. Jer nidje ne piše da opština mora da ima toplanu niti da mora dovijeka održavati nesto sto je nasledjeno iz mračnih komunističkih vremena…

Misliš li da bi naš energetski sistem to mogao podnijeti, da se svi griju na struju?
Evo ovih dana se provlači informacija da toplanu u Banjaluci pomaže Republika, nije dovoljno što plaćaju građani, nisu dovoljne ni subvencije grada, nego Republika mora da uskoči. Kako bi onda ova naša opstala sa postojećim brojem korisnika?

Ko ce se cime grijati nek to rijesi trziste a ne prisila opstine ili drzave. Struju ne prodaju niti kontrolisu opstine vec EP i distribucije, pa ako bi drasticno porasla potrosnja zbog toga sto svi oce da se griju strujom (sto u realnosti i nije bas trend) i sto ne moze biti preko noci, tako bi i cijena isla gore.
Ne mogu se svi grijati grijalicama od 1500W i da hoce, jer za vece ili losije izolovane stanove tesko ces se ugrijati bez kotla od jedno 15kW centralnog na struju, sto je em skupo za ugraditi em mozda tehnicki nemoguce u mnogim stanovima em bi to to grijanje doslo jedno 500KM mjesecno u hladnim mjesecima.
A ko se moze grijati grijalicom od 2kW sto je navodno dovoljno za dobro izolovan stan od 50m2 taj sigurno nece uzdramti energetski sistem.

pozdravljam pocetak radova na izmjestanju toplane, samo mi nije jasno sto sve mora pred izbore, racuna se citav mandat

Pa zato sto bi morali onda da zavrse, a ovako su samo poceli. Da im je namjera da ista od ovih projekata zapocetih u posljednjih mjesec dana zavrse, poceli bi ih davno. Namjera je da ostanu nedovrseni.

U svakom slučaju pozdravljam početak radova. Kada sam bio u Minhenu, tamo se cijeli taj milionski grad grije na tri toplane koje su istovremeno i energane, tj, termoelektrane. Sav komunalini otpad se reciklira i tog otpada ostane nekih 30% koji se ne može reciklirati. Tih 30% se spaljuje u te tri energane. Nadam se da i mi možemo bar jednog dana dogurati do tog nivoa, daleko jeste, ali i najduži put počinje prvim korakom.

Не навраћај их на зло, сад ће они почети са депоније смеће догонити да га ложе ноћу у топлани.

Spalionice i deponije otpada nisu budućnost, bar ne u mjestima gdje se slušaju ekolozi. Pale je svake zime sve više i više zagađeno, što zbog zagađenja iz Sarajeva, što zbog loženja i paljenja od paljana i paljanki. Toplana je samo dio problema, a ove predizborne laži i mazanja ne moram ni spominjati.