Na Palama je danas održan prvi Sajam sporta, na kojem se najprije defileom ulicama grada, a potom i prezentacijom vještina i osvojenih nagrada, medalja i pehara, predstavilo oko 1.600 mladih sportista iz 29 klubova koji djeluju na području ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ocijenio današnju manifestaciju veličanstvenom promocijom mladosti, sporta i zdravog života.

„Prvi put smo odlučili da na Palama napravimo ovakvu manifestaciju i svi građani su u prilici da vide nešto veličanstveno i impresivno, da se uvjere u ogromne rezultate koje postižu naši mladi sportisti na raznim takmičenjima od lokalnog do evropskog nivoa“, rekao je Jugović novinarima.

On je izrazio uvjerenje da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Jugović je zahvalio svima koji su prethodnom periodu obezbijedili uslove za izgradnju Sportske dvorane „Peki“ i na taj način stvorili idealne uslove za bavljenje ne samo sportskim aktivnostima, nego i rekreacijom i organizaciju kulturnih dešavanja.

On ističe da su sportisti Pala, Grada Istočno Sarajevi i cijele Sarajevsko-romanijske regije, što pokazuje i današnji Sajam sporta, na ponos Republike Srpske, jer se radi o afirmaciji druženja, ljubavi, prijateljstva, međusobnog razumijevanja i uvažavanja, što je omladini danas i te kako potrebno.

„Sport nikada nikoga nije odveo na krivu stranu, nego ga je usmjerio ka zdravom životu. Ovaj prvi sajam sporta pravi je put ka boljem sutra svih nas, a posebno omladine u cijeloj Republici Srpskoj i njenim lokalnim jedinicama kao mjestima zdravog života, sporta i mladosti“, poručio je načelnik Pala.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić ocijenio je da današnji sajam sporta na najbolji način dokazuje da su Pale mjesto omladine i sporta.

„Ponosan sam što smo uspjeli da organizujemo ovu manifestaciju, ponosan sam što je oko 1.600 mladh sportista obučeno u jednake sportske trenerke, jer to pokazuje kojim pravcem ćemo da razvijamo sport na Palama u budućnosti – obezbjeđivanjem najboljih uslova za trening i nastupe na takmičenjima za sve talente i buduće šampione“, rekao je Stajčić.

Paljanski Sajam sporta poslao sliku godine za cijelu Srpsku

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić čestitao je danas opštinskoj upravi i sportskim radnicima na Palama na entuzijazmu i odlučnosti da uspješno organizuju promociju sporta i zdravlja, upriličenu u okviru prvog Sajma sporta na Palama, koji je okupio oko 1.600 sportista iz 29 klubova sa područja ove lokalne zajednice.

„Slika koja koja danas ide iz Pala, nije slika ni dana, ni slika mjeseca, nego slika godine u Republici Srpskoj“, rekao je Ćosić novinarima.

On je potvrdio da je donesena odluka da će ova jedinstvena manifestacija biti tradicionalna, jer će po tome Pale biti još prepoznatljivije, a kvalitet života njenih građana biće podignut na još viši nivo, posebno u domenu razvoja sporta i zdravog života.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da dobre ideje dolaze sa Pala, jer dolaze od dobrih ljudi, koji brinu o svojoj djeci, omladini, njihovom zdravom razvoju, vaspitavanju i odrastanju.

On je podsjetio i na činjenicu da su Pale začetnik ideje poznate i popularne manifestacije „Konferencija beba“.

„Nažalost, posljednjih dana u našem okruženju gledamo tužne događaje, loša ponašanja u društvu, nasilje, a Pale su danas uradile ono što se zove preventiva – okupile su veliki broj sportista i pokazale da je sport idealan za okupljanje i zdrav društveni angažman mladih ljudi, zasnovan na prijateljstvu, ljubavi, razumijevanju“, naveo je Ćosić.

Ćosić je istakao da su Pale danas napravile „korak ispred svih“, a to jeste logična posljedica ozbiljnih ulaganja iz opštinskog budžeta u razvoj sporta na ovoj opštini, što bi trebalo da bude primjer i za ostale opštine udružene u grad Istočno Sarajevo.

On je potvrdio da će Grad Istočno Sarajevo nastaviti da podržava ovakve sportske manifestacije i obećao da će se potruditi da bude udvostručen planirani iznos izdvajanja za sport na području Grada.

Predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske Rade Gvozden čestitao je načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću i njegovim saradnicima, kao i svim sportistima i sportskim radnicima na Palama na organizaciji Sajma sporta, ističući da je to „praznik sporta na Palama i u Istočnom Sarajevu“.

„Ovo je predivna manifestacija na kojoj su se predstavili svi sportisti koji su ostvarili vrhunske rezultate, ali i prilika za sve ostale da slijede njihov primjer i da se bave nekim sportom“, rekao je Gvozden.

Ova manifestacija, ističe on, prevazišla je sva naša očekivanja, jer su se Pale predstavile kao grad sporta.

Na Palama danas je održan prvi Sajam sporta, na kojem se najprije defileom ulicama grada, a potom i prezentacijom vještina i osvojenim nagradama, medaljama i peharima, predstavilo oko 1.600 mladih sportista iz 29 klubova koji djeluju na području ove lokalne zajednice.

Grbić: Djecu usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti

Proslavljeni srpski odbojkaš Vanja Grbić, promoter prvog Sajma sporta na Palama, izjavio je danas da cilj njegovog edukativog djelovanja i predavanja nije kako treba praviti sportske šampione, nego kako djecu treba usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti.

„Veoma je značajno to što su sva deca danas na Palama obučena u iste trenerke, mislim da to deci mnogo znači jer osećaju da pripadaju nečemu zajedničkom, da lokalna samouprava brine o njima, i to je prvi, veoma značajan korak“, rekao je Grbić novinarima tokom prvog Sajma sporta na Palama, koji je okupio oko 1.600 učesnika iz 29 lokalnih sportskih klubova.

Grbić je naveo da je ovo vrijeme ubrzano, sa mnogo izazova, da se djeci „servira sve i svašta“, i da im je veoma teško da, u skladu sa svojom zrelošću i percepcijom koje nosi njihovo mladalačko iskustvo, odrede šta je bitno, a šta nebitno, odnosno šta je dobro, a šta loše.

Prema njegovim riječima, veliki je problem što na uzrastanje djece negativno utiču razne socijalne mreže, jer je danas vrlo teško roditeljima, koji svaki dan brinu o preživljavanju porodice, da vaspitavaju svoju djecu.

„Najveći broj ljudi tada se poveri trenerima, kojima prepusti svoju decu, ili iz razloga što žele da oni postanu milioneri, znači da `investiraju u svoju decu`, ili zato što žele da ih sklone sa ulice“, kaže Grbić.

Ali, upozorava on, niko ne polazi od činjenice da li je taj trener kvalifikovan i da li je program koji se radi adekvatan za djecu u današnjem vremenu.

On je naveo da svojim edukativnim metodama pokušava da donese nova iskustva, znanja i standarde, jer se u ovom društvu neki još uvijek oslanjaju na tehnologiju staru 60 godina.

Grbić je danas sa sportskim pedagozima i trenerima na Palama razgovarao o izazovima koji stoje pred djecom, mladim sportistima i načinima na kojima oni treba da rade ubuduće.

On je održao predavanje o temi izazova i načina na koji treba raditi sa djecom.

„Cilj mog predavanja nije kako treba praviti šampione, nego kako djecu treba usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti“, istakao je Grbić.

On je naglasio da je Sportska dvorana „Peki“ u potpunostoi opravdala svoje postojanje, što je pokazao i današnji Sajam sporta na Palama.

„Vi ovde, na Palama možete da se 365 dana u godini bavite sportom, a ja to u svojoj mladosti nisam bio u prilici. Moj početak bio je kanap razapet između dva drveta“, rekao je Grbić mladim sportistima.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ova manifestacija je svakako za pohvalu, ali je iritantno to da gradonačelnik Ćosić, i predstavnik ministarstva Grbić, upućuju čestitke i hvalospjeve Palama, a sve institucije i drugu državnu infrastrukturu su preselili u Lukavicu i potpuno ogolili i ispraznili Pale. U tome ih zdušno podržava Domaćin i njegovi trabanti!