Jugović: Sezona grijanja biće uspješno privedena kraju

13

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potvrdio je Srni da je otklonjen kvar zbog kojeg je prethodnih dana došlo do velikih problema u isporuci toplotne energije za korisnike usluga ovdašnjeg preduzeća „Gradske toplane“, te najavio da će sezona grijanja, i pored dodatnih poteškoća prouzrokovanih izraženom nestašicom kvalitetnog energenta na tržištu, biti uspješno privedena kraju.

„Prije svega, hoću da izrazim žaljenje zbog nastalih poteškoća u isporuci toplotne energije, te da istaknem da smo preduzeli sve potrebne mjere da otklonimo tehničke probleme, ali i istovremeno obezbijedimo uslove da tekuća sezona grijanja bez većih problema bude uspješno privedena kraju“, rekao je Jugović.

On je naglasio da je opštinska uprava ovih dana intervenisala dodatnim sredstvima po osnovu subvencije za rad preduzeća „Gradske toplane“, kako bi se nabavila određena količina uglja, koji bi uz primarni energent, takozvanu sječku, do kraja tekuće sezone obezbijedio konstantnu i kvalitetnu isporuku toplotne energije korisnicima usluga gradskog centralnog grijanja u najvećoj istočnosarajevskoj opštini.

„Radi javnosti, moram posebno naglasiti da je rad preduzeća ‘Gradske toplane’ tokom ove sezone, a posebno u njenom finalnom dijelu, otežan usljed izražene nestašice kvalitetnog primarnog energenta na tržištu, zbog čega je preduzeću uglavnom isporučivan vlažan, sirov energent“, objasnio je Jugović, dodavši da ni opština Pale, a ni preduzeće „Gradske toplane“ nisu mogli u punoj mjeri odgovoriti takvim tržišnim okolnostima, koje su, opet, tokom aktuelne sezone periodično uticale na kvalitet grijanja.

Podsjetivši da se ovdašnjim korisnicima centralnog grijanja toplotna energija isporučuje u 24-časovnom režimu tokom cijele grijne sezone, koja traje od 15. oktobra do 15. aprila, a u zavisnosti od spoljnih temeratura vazduha i znatno duže, po čemu su Pale, sasvim sigurno, jedna od sredina u Srpskoj koje prednjače u tom smislu, Jugović je zamolio građane da pokažu razumijevanje, jer se zaista čini sve kako bi ova komunalna usluga bila na željenom nivou.

„Uz poštovanje prema građanima, koji u zavidnom procentu plaćaju uslugu grijanja, što je za svaku pohvalu, obavještavam ih i da sam kao načelnik opštine Pale insistirao i zvanično zatražio od upravljačkih struktura preduzeća ‘Gradske toplane’ da računi korisnicima usluga centralnog grijanja za mart mjesec ove godine budu umanjeni“, poručio je Jugović.

On je zaključio da ostaje privržen planovima da u narednom periodu realizuje projekat izmještanja preduzeća „Gradske toplane“ iz urbanog gradskog jezgra, u sklopu kojeg bi bila revitalizovana i toplovodna mreža, te provedene sve druge aktivnosti koje bi značajno i dugoročno unaprijedile sistem daljinskog grijanja u Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Načelnik još jednom pokazuje da je načelnik svih građana i da nije na malograđanskom nivou opozicije (SDS i PDP). Direktor Toplane je iz SDS-a a on daje novac za nesmetano funkcionisanje toplane radi nas koji plaćamo grijanje. Svaka čast načelniče. U oktobru opet do pobjede!!!

Ovaj kratkotrajni problem ne treba zasjeniti uspješno grijanje tokom cijele sezone. Toplane, uz sve teškoće, zaslužuju pohvale i svjetla su tačka u komunalnoj infrastrukturi Pala!
Međutim, ono što treba otkloniti i poboljšati je prekomjerna potrošnja goriva u toplijim danima te tokom noći, kada su radijatori često vreli… Tu se sigurno mogu postići značajne uštede, kako bi se produžila sezona grijanja.
Osim toga, s obzirom na klimatske uslove Pala, sezona grijanja treba trajati znatno duže od nekakvih paušalnih rokova. Ako u gradovima kao što su Beograd, Sarajevo….grijanje počne već u septembru i traje do maja, onda bi najmanje tako trebalo biti i u Palama!

Gospodine Jugovice
Kada domacini spremaju ogrev onda vecina domacina spremi ogrev za godinu dana ,a to rade obicno u proljece.Mislim da bi i vi trebali tako,a ne cekati zadnje dane za nabavku.
I uvjek je bilo da se obezbjede brasno i drva,a ostalo sta se stigne prikupiti,a vi to radite obrnuto prvo proslave i slikanja pa kome sta ostane.
Pa eto sada mozete otvoriti fabriku kvalitetnog energenta za tržište,lokacija Famos Koran,pa meljite kako vam odgovara,pa cak mozete izvoziti.
E sada vi govorite o nabavci uglja za toplanu. Pa znate li vi koliko je stetan ugalj za tako malu kotlinu kao sto su Pale.
Cini mi se viste rijesili da nas pogusite.Nije ovo politicki napad,ni ovi drugi nisu bolji od vas.
Ko kome otme stolicu ,taj je uspjesan .

To je posao menadzmenta Toplane, a nacelnik se ukljucio da spasi situaciju i pomogne da se sezona kako, tako privede kraju.

a kako to mislis? meni nisu bas uspjesno grijali ove zime… uglavnom su preko dana bili hladni radijatori, a po n3lekad mlaki…

Poštovani načelniče,
kada mislite riješiti problem toplane u Palama, tj., izmjestiti ono ruglo od toplane iz centra Pala. Ujedno ona je i najveći zagađivač kompletne naše životne sredine….
Pitanje; koji je način da se proširi kapacitetet isporuke toplotne energije i drugim građanima Pala, ne samo ovim privilegovanim. Priključenje i drugih zgrada na sistem centralnog grejanja ove toplane?
Sugrađanin!
Lp.

Većina novih zgrada nije projektovana za naknadno priključenje na toplanu. Dobro su utopljene i za grijanje troše upola manje nego što bi potrošili ako bi se grijali na gradskoj toplani.
Vlast treba da razmisli o utopljavanju i izmjeni stolarije postojećih zgrada.
Svako izmještanje toplane je kamen oko vrata za budžet jer nije isplativo.

A sto vlast, zar oni nemaju precih problema nego da mijenjaju stolariju u starim zgradama u kojima su stanari ionako dzaba dobili stanove, i za koje placaju minimalan porez, a za odrzavanje jos manje?

Zato što opštine po nekim gradovima finansiraju postavljanje novih fasada ili djelimično učestvuju. To je isplativije ulaganje na duže staze. Opština ionako godinama subvencioniše grijanje.

Opstina moze da ucestvuje u uljepsavanju fasada ako nema precih troskova jer to (ljepota grada) je donekle od opsteg interesa. Ali sto bi opstina subvencionisala grijanje i po kom kriteriju? Jesu li ti stanari koji zive u tim zgradama posebno zaduzili opstinu na neki nacin, pa da im se mora da oduzi na stetu drugih? Znaci oni sto su svojim parama kupili nove stanove koji nisu prikljuceni na toplanu, kao i oni koji svojim parama napravili vlastite kuce, placaju punu cijenu grijanja iz vlastitog dzepa. A oni koji su uglavnom dobili stanove dzaba treba da nastave da budu subvencionirani… ? Normalno bi bilo da se grijanje naplacuje koliko kosta, a kome se cijena ne svidja, moze da se iskljuci i kupi pec na drva ili struju ili proda stan i seli se. Normalno bi bilo i da se porez na nekretnine placa prema onome koliko opstini treba para da bi gradjaninu pruzila uslugu koju ocekuje. I po istom principu, kome se ne svidja malo veci porez na velike kuce i stanove, moze da proda i kupi manje… Tako se to radi u kapitalizmu, a za isti smo manje vise svi glasali ko je imao pravo glasa prije 25 godina, zar… Read more »

Ne može se uspješno privesti kraju nešto što je cijele sezone neuspješno. Grijanje je kriminalno, ljudi troše pare za dogrijavanje na struju. A oni stružu i lože blatnjavu piljevinu i pričaju o uspjehu.

Velika „HVALA“ Toplanama što su ispoštovale „rok“ i grijanje u Palama ugasili tačno 15.04.2018., dok u drugim gradovima (Sarajevu, Beogradu…), koji su u prosjeku 5 do 10 stepeni topliji od Pala, grijanje još traje. Hvala im što su grijali punim kapacitetom na +20C i više, a ugasili na +8C i nižoj temperaturi, jer je najvažnije bilo ispoštovati (nekakav) rok. Da nam je samo znati ko određuje ovakve rokove u mjestima sa planinskom klimom? Opština??? ko li ???. Pročitah, u Njemačkoj sezona traje do 03.maja… u Švajcarskoj do 15. maja, ali bez ograničenja i produžava se po potrebi, a vidi čuda u Palama tačno do 15. aprila pa makar i snijeg udario 16. aprila!!! Hvala im, takođe, što i za početak grijanja u oktobru poštuju rok pa i kad su temperature oko 0C, jer je najvažnije ispoštovati (nekakav) rok. Hvala im što se na kraju i na početku sezone grijanja smrzavamo najmanje mjesec do mjesec ipo dana, ili dogrijavamo, iako tokom cijele godine plaćamo grijanje u jednakim ratama. Hvala (na)čelnicima lokalne uprave koji određuju da je svake godine sezona grijanja sve kraća te i na ovaj način unapređuju život građana!!! Hvala im! I na kraju, Hvala svim korisnicima i urednim platišama… Read more »