Jugović organizovao prijem za pjesnika i policajca Sašu Nikolića

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović organizovao je danas prijem za Sašu Nikolića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i pjesnika koji živi u ovoj opštini, povodom izadavanja njegove osme knjige – “Na braniku otadžbine”.
Jugović je novinarima rekao da je Nikolić veoma svestran čovjek, neobičnog talenta, a po profesiji policajac.

“Broj nagrada i priznanja koje je dobio u svom dosadašnjem stvaralaštvu pokazuje da je riječ o ozbiljnom talentu i da to prevazilazi okvire hobija”, dodao je Jugović.

On je istakao da treba pomoći svim ljudima sa ovakvim talentima, da bi, kako je naveo, pokazali da Pale imaju umjetničku dušu.

Jugović je pozvao sugrađane na promociju Nikolićeve knjige “Na braniku otadžbine”, koja će biti održana sutra u Kulturnom centru Pale.

Nikolić je zahvalio načelniku opštine, ističući da mu je drago što lokalna zajednica pomaže i stimuliše njegov rad kao književnika.

Nikolić je rekao da je ovoj, osmoj knjizi, kroz 53 epske pjesme, opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku.

“Opjevao sam sve značajne istorijske događaje iz Prvog i Drugog balkanskog rata, Prvog i Drugog svjetskog rata, proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Specijalnu brigadu policije Republike Srpske i njenih devet odreda, kao i njihova svjedočanstva o ratnim dešavanjima”, naveo je Nikolić.

On je rekao da je odobrenje da opjeva Specijalnu brigadu dobio i od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, te da se u knjizi nalazi i pjesma Dan Republike Srpske. koja je osvojila nagradu na Međunarodnom takmičenju pjesnika u LJubljani.

Sponzori knjige su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i preduzeće “Elektrodistribucija Pale”, a recenzenti profesori Nikola Pavlović i Saša Gajić.

Nikolić je kao borac Vojske Republike Srpske dva puta ranjen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama, gdje živi sa suprugom i četvoro djece.

Nosilac je Bronzanog ordena i Povelje sa bronzanom medaljom, koju mu je, kao jednom od najtalentovanijih mladih srpskih pjesnika, dodijelio Savez srpske dijaspore Slovenije.

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije dobio je diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji “Zlatno pero LJubljane 2017” i Srebrni orden za knjigu “Pravoslavlje”, a na Petom međunarodnom takmičenju “Zlatne gusle LJubljana 2017” osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu “Republika Srpska”.

Prethodni episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom dodijelio mu je Arhijerejsku pohvalnicu za pruženu nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u selu Drecelj, kod Olova, njegovom rodnom mjestu.

Nikolić je do sada objavio knjige “Srbi – Drecelj i Dreceljani”, “Život u pjesmi”, “Crkva u Drecelju”, “Paljanska policija”, roman “Orlovi lavljeg srca”, “Pravoslavlje” i “Uspješni ljudi”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments