Jovičić i Jamazaki otvorili Vatrogasni dom

0

MILIĆI – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić i ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki otvorili su danas Vatrogasni dom u Milićima, u čiju izgradnju je ukupno uložena 371.000 KM.

Vlada Japana učestvovala je u izgradnji Doma sa 162.000 KM, opština Milića sa 160.000 KM, a ostali dio obezbijedili su Vatrogasni savez Republike Srpske i Republička uprava Civilne zaštite.

Jovičić je rekao da su vatrogasne službe jedan od bitnih segmenata u sistemu zaštite i spašavanja života i imovine.

„Današnje otvaranje Vatrogasnog doma daje posebnu motivaciju i snagu da će Republika Srpska uspješnije da se suprostavlja nedaćama, koje mogu da zaprijete građanima“, rekao je novinarima Jovičić.

On je zahvalio ambasadoru Jamazakiju i Vladi Japana, istakavši da njihov doprinos nije samo u ovom, već i u brojnim ranijim projektima.

„Vidim da i u budućnosti planiraju veliki broj donacija i pomoći BiH. Posebno se njihova zasluga ogleda u tome što ravnopravno tretiraju oba entiteta u BiH“, kaže Jovičić.

Jamazaki je istakao da je impresionaran onim što je urađeno u realizaciji ovog projekta i da vjeruje da će biti poboljšani uslovi za rad vatrogasne jedinice i Službe civilne zaštite, koji su smješteni u Domu.

„Nadam se da će ovaj projekat biti upamćen kao simbol prijateljstva između Japana i BiH“, kaže Jamazaki.

Ukupna površina doma je 451 metar kvadratni. U prizemlju zgrade Vatrogasnog doma nalaze se garaže za vozila, radionice i magacinski prostor, a na spratu kancelarije i prostori za teoretsku obuku vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, te boravak dežurnog tima.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je da treba imati u vidu da je ovaj projekat dogovoren i odobren u vrijeme kada se u Japanu dogodila katastrofa velikih razmjera i tada je teško oštećena nuklearna elektrana u Fukušimi.

„I pored toga, nisu odustali od ovog projekta i na tome im neizmjerno zahvaljujemo“, istakao je Jurošević.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Miodrag Pantić rekao je novinarima da će milićki vatrogasci u budućnosti imati znatno bolje uslove za rad, ali da oprema ostaje problem.

„Imamo vozila stara i po 30 godina, što ne zadovoljava narasle potrebe. Neophodno nam je jedno novo navalno vozilo da bi mogli brže i efikasnije intervenisati“, kaže Pantić.

Glavni izvođač radova na Vatrogasnom domu bilo je preduzeće „AL-M“ iz Dervente, a u radovima i opremanju učestvovali su i Kompanija „Boksit“ i Komunalno preduzeće iz Milića, „Tehnometal“ iz Vlasenice i Republička uprava Civilne zaštite.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare