Jovančić: Novčana pomoć od 750 KM značajna za višečlane porodice

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Novčana pomoć od 750 KM više je nego odlična pomoć u ovim teškim vremenima i nova mjera Vlade Republike Srpske će dobrodoći porodicama koje su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, izjavila je Srni predsjednik Udruženja višečlanih porodica „Naša budućnost“ iz Istočnog Novog Sarajeva Vanja Jovančić.

Ona je navela da Udruženje broji više od 35 aktivnih porodica sa djecom koja su na redovnom školovanju, a oko 14 porodica će da bude korisnik ove pomoći.

„Više od 1.300 višečlanih porodica u Republici Srpskoj će biti obuhvaćeno ovom mjerom. Pravo na ovu naknadu imaju porodice koje su državljani Republike Srpske, porodice sa jednim nezaposlenim roditeljom sve dok je bar jedno dijete maloljetno“, istakla je Jovančićeva.

Ona je navela da je svaka pomoć od društva i države dobrodošla, te da ono za šta se zalaže Republičko udruženje porodica sa četvoro i više djece jeste usvajanje zakona o majci.

„Ovim zakonom bi motivisali sve buduće majke u cijeloj Republici Srpskoj, bilo da je u pitanju prvo, treće ili peto dijete. Zakon o majci bio bi prava i jedina pronatalitetna mjera, dao bi sigurnost budućim majkama. Mi se nadamo da će Vlada Republike Srpske u skorije vrijeme i da usvoji zakon o majci“, rekla je Jovančićeva.

Ona je podsjetila i na druge pronatalitetne mjere u Republici Srpskoj – da za svako rođeno dijete Vlada posredstvom Fonda za dječiju zaštitu isplaćuje naknadu za opremu novorođenčeta, naknadu za svako treće i četvrto rođeno dijete, a nezaposlena majka dobija materinski dodatak 12 ili 18 mjeseci, zavisno od broja djece.

„Na opštinskom nivou imamo podršku za majke sa četvoro i više djece, svaki mjesec majkama se uplaćuje naknada od 150 KM, bilo da su zaposlene ili nezaposlene, a da imaju dvoje ili više maloljetne djece. Želim da naglasim da višečlane porodice nisu socijalne kategorije“, poručila je Jovančićeva.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom se obezbjeđuje finansijska pomoć nezaposlenom roditelju četvoro i više djece s ciljem podrške i pomoći održavanja kvaliteta porodičnog života.

Ova odluka Vlade Republike Srpske stupila je na snagu 15. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare