Јоловић: „Вукови са Дрине“ најелитнија јединица српске војске

0

ЗВОРНИК – Подрињски одред специјалних снага „Вукови са Дрине“ био је најелитнија јединица ВРС која је широм Српске бранила српски народ и штитила вјековну српску територију, рекао је њен некадаши командант пуковник Милан Јоловић на обиљежавању 32 године од формирања јединице.

„То су били голобради младићи који нису штед‌јели живот за одбрану Републике Српске и свог народа“, рекао је Јоловић.

Јоловић је истакао да се некадашњи припадници овог одреда поносе учешћем у рату, у којем су се витешки борили против непријатеља на фронту, као и тиме да ниједан од припадника ове елитне јединице није осумњичен ни пред једним судом.

„Нажалост, и ову годишњицу обиљежавамо у једној нестабилној ситуацији како у БиХ тако и региону, а могло би се рећи и у свијету“, рекао је Јоловић и додао да је у овом времену, осим биолошке, основна потреба за безбједношћу.

У Зворнику је данас служен парастос и положени су вијенци на споменик за 1.080 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату поводом 32 године од формирања Подрињског одреда специјалних снага „Вукови са Дрине“.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је одред „Вукови са Дрине“ био једна од најелетнијих јединица у саставу ВРС која је борбене задатке изводила у зони одговорности Зворничке бригаде и ширем рејону подринског ратишта.

„Подрињски одред специјалних снага `Вукови са Дрине` је упућиван и на извршење борбених задатака скоро на сва ратишта у Републици Српској и управо у томе се огледа заслуга јединице и њених припадника“, навео је Остојић.

Он је указао да су неопходни слога и јединство српског народа, да има заједничку агенду и конзенсус по коме ће поступати сваки Србин било гд‌је да живи.

Остојић је нагласио да су Срби поносни на своју прошлост и борбу за слободу и да остаје света обавеза да слогом и јединством очувају слободу и Републику Српску, јер је то услов опстанка српског народа на овом простору.

Подрињски одред специјалних снага „Вукови са Дрине“ имао је у Одбрамбено-отаџбинском рату 81 погинулог борца и више од хиљаду рањених, од којих неки неколико пута.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници елитне јединице „Вукови са Дрине“, борачких организација Зворника, Осмака и Шековића, као и других организација проистеклих из Одбрамено-отаџбинског рата, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и града Зворника.

Полагању вијенаца присуствовао је и помоћник министра рада и борачко-иналидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић и градоначенк и замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић и Милош Томић.

Након парастоса и полагања вијенаца, организована је посјета спомен-соби.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare