Jolović: Potrebno mijenjati statut BORS-a i sistemski riješiti probleme

0

SOKOLAC – Milan Jolović Legenda, ratni komandant specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“ Vojske Republike Srpske, nosilac brojnih vojnih i ratnih priznanja, izjavio je Srni da bi se sistemski moglo riješiti mnogo problema u Boračkoj organizaciji Republike Srpske /BORS/ čime bi svi bili zadovoljni, te da je potrebno mijenjati statut BORS-a.

On je ocijenio kao odličan prijedlog Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske da doprinesu rješavanju boračkih problema učešćem u Radnoj grupi, zajedno sa Vladom Srpske.

Reagujući na najavu da će veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata pred Narodnom skupštinom Srpske tražiti da njihovi zahtjevi u vezi sa poboljšanjem statusa ove populacije budu uvršteni kroz izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, Jolović je istakao da bi se statut BORS-a trebao mijenjati.

Jolović je naglasio da su kategorije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, prije svega borci /veterani/ i ratni vojni invalidi, dovedene u situaciju da su socijalno ugroženi jer se nikad od 1995. godine nije pristupilo ozbiljnom i sistemskom rješavanju problema.

„Boračke organizacije formirane u opštinama bile su proizvod politike i služile za politička potkusurivanja, a rukovodioci i predsjednici uglavnom rješavali svoje statuse i lične probleme, pa danas imamo slučaj da je više registrovanih boraca nego 1995. godine“, ukazao je Jolović.

On je izrazio uvjerenje da bi se pravilnom kategorizacijom i popisom isključivo po jedinicama, a ne opštinskim organizacijama koje su godinama uzurpirane od pojedinaca, mogao uspješno riješiti problem i da, kako je rekao, „onaj manji dio populacije koji nije uspio riješiti svoj status ne bude više socijalno ugrožen“.

Komentarišući podršku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović inicijativi Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske da doprinesu u rješavanju boračkih problema učešćem u Radnoj grupi, zajedno sa Vladom Srpske, Jolović je rekao da je to odličan prijedlog.

Jolović je istakao da nije pravilno izvršena sistematizacija nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On se pita kako je moguće da pripadnici strategijskih komandi budu u istoj kategoriji sa borcem koji je cijeli rat proveo u rovu na prvoj liniji?

„Jedan stručan tim i iskrena želja predstavnika vlasti u Srpskoj, zajedno sa predstavnicima ratnih jedinica može riješiti niz problema, tako da od sadašnjih sredstava budu zadovoljni svi, Vlada Republike Srpske i borci“, poručio je Jolović.

Ratni komandant specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“ Vojske Republike Srpske Milan Jolović Legenda nosilac je brojnih vojnih i ratnih priznanja među kojima i Ordena Miloša Obilića za hrabrost.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare