Jeleni Orašanin potrebno 17.000 evra za liječenje u Moskvi

0

SOKOLAC – Jeleni Orašanin, akademsku slikarku iz Sokoca, teška bolest nije slomila. Hrabro se bori sa multiplesklerozom. Nadu da bi mogla da se odupre opakoj bolesti vidi u liječenju matičnim ćelijama u klinici u Moskvi, za šta joj je potrebno 17. 000 evra.

Mlada slikarka Jelena, od 2001. godine boluje od multipleskleroze. Sa tom teškom bolešću suočila se kada je imala devetnaest godina, ali to je nije spriječilo da završi Akademiju umjetnosti, smjer slikarstvo u Banjaluci, da nastavi da slika i održi nekoliko samostalnih izložbi. Bolest je, nažalost, uznapredovala do te mjere da su Jeleni sada neophodna invalidska kolica, a moguće su i neke teže posljedice.

Uprkos svemu, zadržala je vedar duh, optimizam i volju da se bori.

– Do sada sam se liječila na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u Sloveniji i u Zagrebu. Ljekari su mi preporučili terapije prvo Betaferonom, pa kortikosteroidima, pa operacija vratnih vena, zatim pčelinji ujedi kod neurologa – kaže Jelena.

Međutim, za sva ta liječenja je izdvojeno mnogo sredstava, a nisu urodila plodom. Za liječenje u Rusiji potrebno je 17.000 evra, jer će morati triput putovati u Moskvu. Kako Jelena i njena porodica imaju poteškoća da obezbijede novac, pokrenuta je humanitarna akcija od koje ova hrabra djevojka očekuje da će biti uspješna i da će joj omogućiti tromjesečnu terapiju na pomenutoj klinici koja zaustavlja i provjereno pomaže kod ove bolesti.

– Najvažnije je da mogu da slikam. Likovna umjetnost je za mene pokretač svega lijepog i pomaže mi da zadržim optimizam i istrajem u borbi sa bolešću.

Rukovodim se onom čuvenom izrekom: „Što nas ne slomi, učini nas jačim.“ Snagu za ovu borbu nalazim i u jednom od mojih uzora – meksičkoj slikarki Fridi Kalo, koju teške posljedice iz saobraćajne nezgode nisu spriječile da iza sebe ostavi velika djela. Mnogo mi pomaže moja porodica i moj momak Aleksandar koji mi daje snage da istrajem u mučnim trenutcima. Čovjek ne može ništa sam, čak i kada je najzdraviji. Vjerujem u sebe i ljude koji me okružuju. Iskušenja u životu moramo proći – ističe Jelena.

U okviru ove akcije Jeleni možete pomoći pozivom humanitarnog broja u M:tel-u 1416, a sredstva se mogu uplatiti

u BiH u Razvojnoj banci na tekući račun 562-012-80946175-09,

u Srbiji uplatom u Komercijalnoj banci na tekući račun 205900101922497993,

kao i na devizni račun IBAN: BA395620128110851429
SWIFT: RAZBBA22 za pomoć iz inostranstva.

Sav je prihod usmjeren za liječenje mlade slikarke sa Romanije, Jelene Orašanin.

Pomozite u ovom teškom vremenu, koliko je ko u mogućnosti.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare