Jednodnevna obuka za novoizabrane zvaničnike i odbornike

0

SOKOLAC – U okviru projekta „Sistem obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave“ u Sokocu je juče održana jednodnevna obuka za novizabrane zvaničnike.

Obuka je namijenjena izabranim zvaničnicima s ciljem upoznavanja odbornika sa nedležnostima organa jedinice lokalne samouprave, strukturom i funkcionisanjem lokalne vlasti, saradnjom sa drugim nivoima vlasti, osnovama budžeta i približavanja drugih pitanja od značaja za ostvarivanje funkcije odbornika i skupštine opštine.

– Cilj ovih jednodnevnih uvodnih obuka jeste da novizabranim zvaničnicima, odnosno odbonicima pruži dodatne informacije o organizaciji i funkcionisanju jedinica lokalne samouprave. Strategija obuke za zaposlene u jedinicima lokalne samouprave, koju je usvojila vlada RS i predsjedništvo Saveza opština i gradova RS predviđa da se u naredne dvije godine provode teme koje su identifikovane kao prioritetne za novoizabrane zvaničnike. Tako da možemo reći da su ove uvodne obuke one polazne informacije, a slijedi dodatno dopunjavanje, kada je u pitanju budžet i finasije, upravljanje imovinom i funkcijama lokalne samouprave, svih tema će biti realizovane tokom 2013. i u 2014. godini, rekla je Sanja Krunić iz Saveza opština i gradova RS. Ona je najavila da će uvodne obuke biti organizovane i za ostalih 58 od ukupno 65 lokalnih jedinica lokalne samouprave u Srpskoj.

U saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i uz podršku OSC-ea Savez opština i gradova RS organizovao je ovih dana jednodnevne obuke za pet jedinica lokalne samopurave.

– Ova obuka će koristiti odbornicima, prije svega onima koji nisu učestvovali u radu lokalne zajednice, da određene stvari spoznaju i saznaju kada je riječ o funkcionisanju lokalnog parlamenta. Svakako da je korisno,tako da ćemo i mi koji smo do sada učestvovali u radu lokalne jedinice samouprave, određene stvari čuti i učestovati u diskusijama, kako bi i naši prijedlozi bili prihvaćeni, koje smo već uputili licima koja će učestovati u ovom projektu. Naravno kroz ovu obuku treba utvrditi da se u narednom periodu određene stvari moraju uvažavati i mijenjati kako bi funkcionisanje lokalnih parlamenata bilo što bolji u cijeloj Republici Srpskoj, rekao je odbornik SNSD Mirko Čolović.

Prema mišljenju predsjednika Skupštine opštine Sokolac Danka Vučetića, ovaj projekat će doprinijeti jednom stručnom i sistematskom pristupu svim odborničkim zadacima i temamam kojima se budu bavili u narednim godinama, te doprinijeti kvalitetnijem radu svih odbornika Skupštine opštine Sokolac.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments