Jedinstven ručni rad – paun od 800 dijelova

0

Mirjana Čvoro sa Pala napravila je neobičnog pauna sastavljenog od više od 800 dijelova.

Za pravljenje ovog pauna koristila je kanap, ljepilo, makaze, drvofiks, lak i šljokice.

Pravljenje neobičnih ručnih radova, uz korištenje tankog i debljeg kanapa, za Mirjanu predstavlja stalni izvor sreće, te opuštanje od svakodnevnog posla.

Mirjana za Srnu navodi da je napravila šest paunova, a za svaki je bilo potrebno od 10 do 15 dana.

„Prvo sam pravila suzice koje se lijepe – njih ima oko 850 komada i moraju se praviti u jednom dijelu. Onda ide pojedinačno – kao što su pera, glava, oči, pero na glavi. Za jedno pero potrebno je dva sata, a kasnije obrađujem, skidam ljepilo i polako počinjem da sastavljam sa ostalim dijelovima“, objašnjava Čvoro.

Mirjana navodi da je prije dva mjeseca počela sa izradom predmeta od kanapa koje je vidjela na internetu, a koji su je zaintrigirali da se i sama okuša u tom poslu.

Najveću pažnju joj je privukao paun kojeg na Sarajevsko-romanijskoj regiji, a možda i šire, niko nije napravio od kanapa i zato je svaki na svoj način poseban.

„Sve je to način kreativnog izražavanja. Predstavlja mi stalni izvor sreće, te opuštanje od svakodnevnog fizičkog posla koji obavljam u trgovini“, kaže ona.

Za svoj ručni rad ona koristi tanki i deblji kanap. Od tankog pravi osjetljivije dijelove kao što su krugovi i trudi se da ne bude laka na njima, jer se tako lakše lijepi. Oni kanapi koji su sjajniji imaju lak, pa se teže lijepe i oduzimaju više vremena.

Prema njenim riječima, jako je teško nabaviti repromaterijal, nije jeftin, ali posjećuje različite prodavnice kako na Palama, tako u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Osim pauna, Mirjana pravi i predmete različitih veličina – korpice za voće, za slatkiše, za mobilne telefone, za salvete, flaše, čaše, kućice, ptice, te po želji kupca.

Osim ručnog rada, Mirjana crta prirodu, životinje, likove poznatih junaka, kao i svece koristeći rapidograf. Na hamer papiru stavlja tačku do tačkice i stvara sliku.

Svi zainteresovani Mirjanine predmete od kanapa mogu pogledati na „Instagram“ profilu /dekoracije.mira/ i obratiti joj se putem inboksa.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments