Javljanje Svete Trojice i krštenje kao uvod u tajnu spasenja

0
Javljanje Svete Trojice i krštenje kao uvod u tajnu spasenja

FOČA – Bogojavljenje – uspomena na dan kada je Sveti Jovan u Isusu prepoznao Mesiju, odnosno Hristosa, kada ga je krstio u rijeci Jordan i kada su se Sveta Trojica prvi put ljudskom rodu prikazala u punoći, u Foči je proslavljen liturgijama u crkvama i osvećenjem bogojavljenske vode.

Starješina Hrama Svetog Save protojerej-stavrofor Nenad Tupeša ističe da je Bogojavljenje jedan od najvećih praznika poslije Vaskrsa, te da su oci Crkve govorili da je veće čak i od Božića.

„Rođenje Hristovo se smatra jednim od događaja sveopšteg Božjeg otkrovenja, odnosno jedno od bogojavljenja kada se Bog javlja u tijelu, a na današnji dan se Bog javlja u punoći, otkriva se rodu ljudskom, čovjeku i svijetu kao Sveta Trojica“, napominje Tupeša.

On podsjeća da je u Jevanđelju zapisano da glas Očev govori sa neba i ukazuje na Hrista da je on Sin njegov ljubljeni, koji je po njegovoj volji, a da u isto vrijeme, dok se Hristos krštava, Duh sveti silazi u vidu goluba i ostaje na njemu.

„To počivanje Duha svetoga na Hristu najbolje objašnjava tajnu imena Hristos što znači Pomazanik – onaj koji je pomazan Duhom svetim“, ukazuje Tupeša za Srnu.

On objašnjava da je Isusovo krštenje uzor i početak sveopšteg krštenja i prosvećenja, kojim Hristos upućuje narod u tajnu spasenja i pravednosti i tajnu stupanja u Crkvu.

„Ugledajući se na Hristovo krštenje, tako se i mi krštavamo, upravo, u ime Svete Trojice koja se pojavila na praznik Bogojavljenja. I zato veliki oci Crkve Bogojavljenje nazivaju velikim praznikom prosvećenja.

Zato se nekada u istoriji u sklopu Bogojavljenja slavilo i Rođenje Hristovo, ne kao zaseban, nego kao jedinstven opraznik sve do polovine Četvrtog vijeka, kada se Rođenje izdvojilo iz opšte uspomene Bogojavljenja“, objašnjava Tupeša.

On napominje da neke istočne monofizitske crkve, kao što je jermenska, slave po starom običaju praznik Bogojavljenja i Rođenja kao jedinstveno Bogojavljenje.

„Naš narod prepoznaje spasonosni značaj bogojavljenske vode. Znamo iz crkvenog i narodnog predanja da takva voda nije podložna kvareži i da bogojavljenska voda stara nekoliko godina, čak i decenija izgleda kao da je tek usuta sa česme.

Duh sveti osvećuje tvorevinu na današnji dan, Bog se javlja i Sin se proslavlja – krštava u rijeci Jordanu“, zaključuje Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments