Janjić: Na području Sarajeva nema srpskih đaka

0

SARAJEVO – Na području Kantona Sarajevo gotovo da nema djece srpske nacionalnosti u osnovnim školama, te pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta za Srbe treba posmatrati sa tog stanovišta, rekao je Srni izvršni direktor Demokratske incijative sarajevskih Srba /DISS/ Jovo Janjić.


„Prema našim podacima, na području grada Sarajeva u poslijeratnim godinama živi srpsko stanovništvo, uglavnom starije životne dobi, jer nema značajnijeg povratka“, naveo je Janjić.

Osvrćući se na nepoštivanje privremenog sporazuma o zadovoljavanju prava djece povratnika u Federaciji BiH, gdje i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima, Janjić je ocijenio da nazivi škola treba da budu usklađeni sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Na području Republike Srpske u 20 škola nastava se odvija po planu i programu iz FBiH na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika iz marta 2002. godine, dok u školama u FBiH učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske, osim djelimično u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo.

U Federaciji BiH skoro deset godina od stupanja na snagu obaveze promjene imena škola u skladu s privremenim sporazumom o zadovoljavanju prava djece povratnika i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima.

Neizvjesno je kada će oni biti promijenjeni, a pri tom nadležni u BiH još ne znaju ni tačan broj škola čiji se nazivi kose sa kriterijumima utvrđenim 2004. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare