Jan Bratu: Pristupanje NATO-u je kompleksno pitanje

0

FOČA – Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu izjavio je danas u Foči da NATO mora imati više razumijevanja i osjećanja za kompleksnost pristupanja BiH ovom savezu s obzirom na njenu ne tako davnu ratnu prošlost, etničke razlike i ustavno uređenje.

„Na vama ovdje je da odlučite hoćete li ući u NATO, a ne da to rade samo političke elite“, rekao je Bratu nakon okruglog stola „Evropska bezbjednost i BiH“. Ambasador Bratu naglasio je da se bezbjednost jedne grupe ne može ostvariti nauštrb druge, te da bi pitanje ulaska BiH u NATO, čime bi bila zagarantovana kolektivna bezbjednost, najbolje bilo donijeti konsenzusom.

Na pitanje novinara da li je BiH poslije izbora bliža pristupanju NATO savezu, norveški ambasador odgovorio je da je rano o tome govoriti, jer na političkoj sceni BiH vidi iste „igrače kao i prije izbora koji su se deklarativno zalagali za članstvo u NATO-u“.

Osim predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Foče, okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici političkih stranaka i nevladinih organizacija, Savjeta ministara BiH i Atlantske inicijative.

(www.palelive.com / Agencije)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare