Jahorinske tajne na „Sarajevskoj zimi“

0

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević otvorio je večeras u Galeriji „Novi hram“ u Sarajevu izložbu slika i skulptura nastalih na 13. sazivu Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“.

„Ovaj jedinstveni kulturni događaj organizovan je u okviru Programa Internacionalnog festivala `Sarajevo – Sarajevska zima 2016` a, s obzirom na to da je riječ o potvrdi trinaestogodišnje saradnje ove dvije manifestacije kulture jasno je koliko su to ozbiljni projekti“, rekao je Vukićević na ceremoniji otvaranja.

Ističući da su na izložbi predstavljena djela likovnih umjetnika iz šest zemalja – Bugarske, Holandije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH, Vukićević je konstatovao da „umjetnici iz raznih država svoj život i stvaralaštvo oplemenjuju umjetnošću, ne opterećujući se politikom“, pri čemu posebnu draž donose mladi autori.

Direktor „Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić čestititao je umjetnicima za izuzetna ostvarenja, a osnivaču i umjetničkom rukovodiocu „ART simpozijuma Jahorina“ Lazi Saviću za hrabrost i odlučnost da uprkos teškim ekonomsko-socijalnim uslovima u društvu istrajava na vizionarskom putu.

Likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović uputio je posjetioce izložbe u „tajne signale i poruke“ koje im, sa slika ostvarenih uljem i akrilikom na platnu, kao i skulpturama u drvetu, šalju umjetnici sa raznih strana.

„Bajkoviti kolorizam i individualna eruptivna energija koja isijava sa slika i skulptura upalili su tinjajuće iskre ljubavi i nade u osebujni likovni plamen, jedinstveni umjetnički doživljaj“, poručio je Vujanović.

Tokom večerašnje skromne svečanosti u „Novom hramu“ predstavljen je i Katalog koji prati ovu izložbu, a čiji je uvod napisala mlada istoričarka umjetnosti Andrea Mekić iz Sarajeva.

„Među radovima nastalim na jahorinskoj koloniji, ljudska figura dominira. Ona je ovdje shvaćena vrlo široko – ponegdje je veoma apstrahovana, mračna i mistična, na drugom mjestu paradoksalno skrivena u svojoj nagosti ili, pak, razigrana u dječijem maniru i bogatoj hromatici – mogućnosti izraza bile su neograničene“, zapisala je Mekićeva.

Izložba će biti otvorena do 15. marta.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice i od tada se redovno održava svake godine na Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na više od 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane manifestacije kulture jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare