Jahorina vraća stari sjaj

0

Generalni direktor Olimpijskog centra “Jahorina“ Branko Koroman izjavio je danas da će kvalitet transporta žičarama i obezbijeđen vještački snijeg biti ove sezone najbitnija odlika Jahorine, gdje je cjenovnik prilagođen aktuelnoj ekonomskoj situaciji. Koroman je na predstavljanju turističke ponude Istočnog Sarajeva i Jahorine u Beogradu rekao da će krajem ove godine proraditi prvi topovi koji prave vještački snijeg, a osim postojeća dva šestosjeda, koja za sat vremena mogu da prevezu 10 000 ljudi, planira se i izgradnja trećeg šestosjeda.

„Cijene ski pasa niže su za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu, a smještaj u hotelu `Bistrica`, kojim gazduje Olimpijski centar, približno su snižene za deset odsto“, dodao je on.

Koroman je najavio da će u februaru u centru za nordijsko skijanje „Dvorišta“ u blizini Jahorine biti održano Vojno svjetsko prvenstvo u bijatlonu.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva Predrag Lopatić istakao je da su smještajni kapaciteti na Jahorini prilagođeni svima, od onih sa skromnim budžetom do turista koji su navikli na luksuz, a sve veći je broj turista koji dolaze na dnevno skijanje.

Lopatić je najavio da će na Jahorini biti izgrađena i gondola koja će prevoziti posjetioce iz centra Pala do skijaških staza dužine 6 468 metara. Ukupna vrijednost projekta je 16 miliona evra, a gondola će imati dvosjedne kabine i moći će da prevozi 2 500 putnika na sat. Na ulaznoj stanici biće obezbijeđen parking sa mjestom za 500 automobila i 35 autobusa, a međustanicu će imati na mjestu Ravna Planina.

Ski centar Jahorina ima oko 20 kilometara staza – šest kilometara crvenih staza, dva kilometra plavih i dva crne, bebi lift, tri ski lifta, tri dvosjeda i dva šestosjeda, rekla je službenica za odnose sa javnošću Olimpijskog centra “Jahorina“ Zorica Stojanović.

U toku je instaliranje 46 fiksnih i mobilnih topova za vještački snijeg, pa će, ukoliko ne bude dovoljno prirodnog snijega, snijeg biti sigurno obezbijeđen na 3 290 metara staza.

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, ski centar Jahorina raspolaže sa 4 000 kreveta, od čega je 2 000 u hotelima. Dnevni ski pas je 15 evra, a šestodnevni 82 evra.

Naročita pogodnost ski centra Jahorina je ta što je udaljen svega 28 kilometara od međunarodnog aerodroma.

Prezentaciji su prisustvovali i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Tihomir Ljubojević i direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Savo Kovač, koji su istakli da Jahorina polako vraća svoj nekadašnji sjaj i izrazili nadu u još veću posjetu turista iz Srbije.

Kako je naveo Ljubojević, na Jahorini je 30 odsto gostiju upravo iz Srbije.

Beogradsku promociju turističke ponude Jahorine i Istočnog Sarajeva organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, zajedno sa Turističkom organizacijom grada Istočnog Sarajeva i Olimpijskim centrom „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare