Jahorina Trail – Ultra trail trka na 100 km

0

Planinarsko društvo „Javorina“ uz podršku Olimpijskog centra Jahorina, Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo i Udruženja hotelijera Jahorine organizuje prvu ultra trail trku u Bosni i Hercegovini – Jahorina Trail. Riječ je o takmičenju u planinskom trčanju koje će se održati na više staza različite dužine i težine pri čemu će najduža iznositi 100 kilometara s akumulativnim usponom od preko 4000 metara.

Cilj organizatora je da kroz trku građanima promoviše pješačenje, trail, trekking i planinarenje kao outdoor aktivnosti idealne za aktivan odmor te da tokom pripremnog perioda, relevantne aktere podstakne na razvoj infrastrukture na planini kroz markiranje novih i uređivanje postojećih planinarskih staza, odmorišta i vidikovaca. Jahorina Trail je događaj koji će biti uvršten u ljetnu turističku ponudu planine čime se želi napraviti iskorak u pravcu daljeg kreiranja sadržaja koji će Jahorinu učiniti jednako atraktivnom i tokom mjeseci kada nema snijega.

Prezentacija trke će biti održana u hotelu Vučko u subotu 15. novembra u 11.00 časova, a prezentaciji trke Jahorina Trail će prisustvovati i Alen Paliska, predstavnik Istra Outdoor-a i Sportsko-rekreativnog društva Alba iz Hrvatske koje organizuje najprestižniju planinsku trku u regionu – 100 milja Istre. Paliska će tokom svog boravka na Jahorini domaćine upoznati sa dostignućima koja su u oblasti turizma ostvarena posljednjih godina kroz promociju i razvoj outdoor resursa i ponude u Istri.

Istra je koncept aktivnog odmora prepoznala kao bitan parametar u kreiranju turističke ponude i sadržaja tokom ljetne sezone tako da je sve više turista koji u ovaj najrazvijeniji dio Hrvatske više ne idu samo zbog Sunca i mora.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments