Jahorina: Sastanak prati veliki broj medija u 14.00 časova konferencija za štampu

0

Neformalni trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, te predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića na Jahorini protiče uz izuzetne mjere bezbjednosti i angažman velikog broja policajaca.

Novinare koji su smješteni u hotelu „Bistrica“ pregledala je policija sa psima tragačima. Zbog snježne oluje jedan dio novinarskih ekipa nije uspio da stigne na Jahorinu.

Za trilateralni sastanak na Jahorini vlada veliko interesovanje novinara, s obzirom da je akreditovano oko 50 ekipa i skoro 100 novinara, snimatelja i fotografa.

Iz Službe za informisanje Predsjedništva BiH potvrđeno je Srni da je na Jahorinu stiglo oko 50 novinarskih ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Turske.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović započeli su jutros na Jahorini drugi neformalni trilateralni sastanak sa predsjednicima Srbije Borisom Tadićem i Hrvatske Ivom Josipovićem.

Trodnevno druženje članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske, koje je pobudilo veliku pažnju medija iz BiH i susjedstva, počelo je sinoć svečanom večerom koju su u Tadićevu i Josipovićevu čast organizovali Komšić, Radmanović i Izetbegović u Kamin sali hotela “Termag“.

Kako je ranije najavljeno iz Predsjedništva BiH, učesnici sastanka razgovaraće danas o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Moguće je da se na dnevnom redu jahorinskog sastanka nađe i inicijativa predsjednika Hrvatske Ive Josipovića o boljoj saradnji u istragama ratnih zločina u regiji zahvaćenoj ratovima iz devedesetih.

Protokolom je predviđeno da predsjednici Srbije i Hrvatske sa članovima Predsjedništva BiH, tokom boravka na Jahorini, razgledaju ovu olimpijsku planinu, a ukoliko vremenski uslovi dozvole planirana je i vožnja ratracima.

Medijima je jutros na Jahorini bilo omogućeno samo snimanje i fotografisanje početka sastanka u 9.30 časova u objektu “Koliba“, koji se nalazi u sklopu hotela “Termag“, dok je u periodu od 14.00 do 14.30 časova predviđena konferencija za novinare.

Kako se očekuje, vrijeme do subote ujutro, kada je planiran njihov odlazak sa Jahorine, učesnici drugog trilateralnog sastanka iskoristiće za bilateralne razgovore, ali i šetnju, rekreaciju i obilazak planine.

Sastanak na Jahorini protiče uz izuzetne mjere bezbjednosti, kao i veliko interesovanje medija iz regiona, s obzirom da je akreditovano oko 50 ekipa i skoro 100 novinara, snimatelja i fotografa.

Prvi neformalni trilateralni sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske i članova Predsjedništva BiH održan je u julu prošle godine na Brionima, gdje je razgovarano o saradnji u procesu evrointegracija i mogućnosti čvršćeg povezivanja kompatibilnih privreda Srbije, Hrvatske i BiH.

Temperatura vazduha jutros na Jahorini je minus 17 stepeni Celzijusovih, a visina snježnog pokrivača je 115 centimetara, zbog čega su mnoge novinarske ekipe imale problema sa dolaskom na Jahorinu, a neki su morali i odustati, jer put Jahorina – Pale nije potpuno očišćen od snijega koji je padao cijelu noć.

(www.palelive.com / Srna / Predsjedništvo BiH)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare