Jahorina – prepoznatljiv regionalni turistički brend

0

Ministar turizma i trgovine Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas da 7. „Jahorinski poslovni forum“, čiji je organizator Ekonomski fakultet Pale, pokazuje koliko je Jahorina značajna kao turistička destinacija i prepoznatljiv regionalni turističke brend.

„Drago nam je da se u vrijeme ekspanzije Jahorine ove zimske sezone održava i ova naučna koneferencija. Siguran sam da ćemo dobiti kvalitetne zaključke i da ćemo mi operativci – Vlada Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma – imati dobru osnovu za dalji rad, posebno u oblasti obrazovanja jer su danas ovdje sa nama i studenti ekonomskih fakulteta“, rekao je Gluhaković novinarima.

On smatra da jahorinski forum zaslužuje da ima, ne samo konferencijski, nego i naučni dio, jer je izvjesno da nauka i obrazovanje, kao i rad na terenu, sigurno donose rezultate.

„Putem regionalnih strategija i regulacionih i prostornih planova, u obrazovnom smislu imali smo mnogo koristi od dosadašnjih jahorinskih sesija unutar poslovnog foruma, tako da su struka i nauka pomogli intenzivniji razvoj Jahorine koja posjeduje sve resusrse, pogodnosti i mogućnosti za vrhunski turizam, a to je ova sezona i pokazala, uključujući `Trku poznatih` i `Egzit festival 84`“, rekao je Gluhaković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo radom Univerziteta u Istočnom Sarajevi jer je to, kako je istakao, jedna od najvažnijih institucija na području grada.

„Mislimo da je to razlog zbog čega smo jedno od najpoželjnijih mjesta za život u ovom dijelu Republike Srpske, a to se posebno odnosi na mlade, željne znanja i voljne da ostanu da žive i rade na ovim prostorima. Ekonomski fakultet zauzima visoko mjesto među ostalim fakultetima i čestitam mu na dosadašnjim uspjesima i rezultatima, o čemu svjedoči i ova konferencija“, naveo je Vuković.

On kaže da su u Istočnom Sarajevu obezbijeđeni uslovi za normalan život, ali da postoje problemi u ekonomiji i pokretanju privrede, zbog čega očekuju stručnu i naučnu podršku i pomoć akademske zajednice.

Vuković je čestitao Stevi Pašaliću izbor za rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Marku Đogi na ogromnoj energiji koju kao vršilac dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Pale ulaže obavljajući tu dužnost.

Profesor Ekonomskog fakulteta iz Splita Neven Šerić, jedan od uvodničara konferencije i stručnjak za primijenjeni marketing u turizmu, istakao je da je srećan što je u ovu jahorinsku priču uključen od samih početaka organizovanja ove konferencije.

„Vidim da se ovdje jedna mlada visokoškolska ustanova fantastično razvija i predstavlja dobar primjer na globalnom nivou, i to zaista nešto znači. Mi smo mali univerzitet, ali smo po rejtingu prestigli Zagreb, a o tome se malo zna“, rekao je Šerić.

On je pozdravio saradnju studenata i univerziteta u Istočnom Sarajevu i Splitu, i izrazio nadu na će ona biti proširena i unaprijeđena na univerzitete u okruženju i regionu.

„Turizam je zajednička priča regiona, a tako nas gleda i Evropa“, poručio je Šerić.

U horelu „Termag“ na Jahorini danas je otvorena naučna konferencija „Jahorinski poslovni forum 2018“ na kojoj će biti predstavljena 44 naučna rada, uz učešće 90 učesnika iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments