Jahorina je bezbjedna za sve turiste

0

Šef Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem izjavio je Srni da je Jahorina turistička destinacija koja je bezbjedna za sve turiste, kao i za održavanje Evropskog olimpijskog festivala mladih /EJOF/.

On je istakao da iznošenje neistinitih priča u medijima, poput one o navodnom spašavanju života četiri devojčice, bijatlonke iz Slovenije, i njihovog trenera tokom održavanja EJOF-a, koju je prenio “Blic”, samo šteti ugledu Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”.

Kalem je ocijenio da je riječ o “samoreklami” i da ljudi ne razmišljaju koliko takvim pričama ugrožavaju Jahorinu kao turističku destinaciju koja je bezbjedna za sve turiste, kao i za održavanje EJOF-a.

On je napomenuo da su, prema pisanju “Blica”, tri člana Olimpijskog komiteta Srbije spasila život slovanačkim bijatlonkama i njihovog trenera kada su, spuštajući se sa Jahorine, pri samom vrhu, naišla na kombi koji je pored puta bio zatrpan snijegom.

Kalem je istakao da nije tačno da je kombi mogao biti zavejan na vrhu planine, jer nema putne komunikacije prema vrhu planine.

“Moglo se samo desiti da se kombi spuštao od Jahorine prema Palama, ali to je regionalni put koji se čisti. Ne vidim razloga da su, kako tvrde, automobili, džipovi i kamioni prolazili, a da nisu stali i pružili pomoć putnicima kombija koji je jasno označen natpisom slovenačke reprezentacije”, naveo je Kalem.

Na tvrdnje da su devojčice već bile promrzle i uplašene, a treneru ruke potpuno plave, te da je sve moglo da se završi tragično, Kalem je upitao kako je moguće da kombi nije bio upaljen da bi se grijao.

Komentarišući navode da su ih spasili tako što su stavili lance na kombi, Kalem je rekao da se na kombi koji je bio zavejan ne bi mogli staviti lanci, navodeći da toga dana jeste bilo nevrijeme, ali da je putna komunikacija bila dobro očišćena.

“Moguće je da je kombi sletio pored puta i da ih je neko izvukao, ali iznositi tvrdnje da su zbog toga bili ugroženi nečiji životi, i to od vrlo ozbiljnih ljudi, je samoreklama”, ocijenio je Kalem.

On je napomenuo da se EJOF održava na Jahorini i na Dvorištima i da je angažovana kompletna Gorska služba spašavanja koja obavlja redovne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, EJOF ima dobru organizaciju i ljude koji komuniciraju sa svima kojima treba pomoć, a putne službe dobro odrađuju svoj posao.

U jučerašnjem tekstu “Blica” pod naslovom “Veliki Boža Maljković spasao zavejane devojčice na Jahorini: Bile su potpuno promrzle” navodi se da su se predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, te potpredsjednik Žarko Zečević i generalni sekretar Đorđe Višacki u veliko snježno nevrijeme našli na pravom mjestu i spasili život četiri devojčice, bijatlonke iz Slovenije i njihovog trenera Janeza Mariča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments